Ministarstvo odbrane: Tim Vojske Crne Gore u operaciji Evropske unije

Navodi se da su pripadnici IV AVPD kontingenta prošli kroz višemjesečni proces obuke i priprema na brodovima Mornarice Vojske Crne Gore

7605 pregleda 11 komentar(a)
Pripadnici IV crnogorskog samostalnog tima za zaštitu broda, Foto: Ministarstvo odbrane
Pripadnici IV crnogorskog samostalnog tima za zaštitu broda, Foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnici IV crnogorskog samostalnog tima za zaštitu broda (AVPD), njih 12, upućeno je u pomorsku operaciju Evropske unije (EU NAVFOR – ATALANTA), saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Navodi se da su pripadnici IV AVPD kontingenta prošli kroz višemjesečni proces obuke i priprema na brodovima Mornarice Vojske Crne Gore (VCG).

Iz Ministarstva su kazali da su pripreme u prethodnim mjesecima bile dodatno usložnjene usljed primjene epidemioloških mjera protiv COVID-19.

„Na kraju procesa, pripadnici tima pokazali su vrhunsku obučenost i spremnost za izvršenje zadatka“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se pripadnicima tima prije odlaska u operaciju zahvalio komandant Mornarice Goran Đurković i poželio uspjeh tokom izvršenja tog veoma kompleksnog zadatka.

Komandir AVPD tima Lazar Knežić zahvalio je u ime tima na ukazanom povjerenju i podršci.

Iz Ministarstva su podsjetili da su AVPD timovi samostalne jedinice koje se angažuju u okviru pomorske operacije EU.

Kako su naveli, doprinos operaciji sa AVPD timovima, pored Crne Gore, daju Srbija, Hrvatska i Litvanija.

„Osnovna namjena AVPD timova je zaštita trgovačkog broda kojim se doprema humanitarna pomoć Svjetskog programa hrane narodu Somalije. Zadatak tima je prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda i tereta od eventualnih piratskih napada, otmica ili pljački“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da pripadnici VCG učestvuju u operaciji EU NAVFOR ATALANTA od 2010. godine i obavljali su dužnosti u Komandi operacije, kao i na brodovima u području operacije.

Kako su kazali, prvi crnogorski AVPD tim upućen je 2017. godine.

Bonus video: