NATO združeni centar spreman da pomogne Vojski Crne Gore

Komandant Vazduhoplovstva VCG Nenad Pavlović prezentovao je generalu Servertu stanje u Vazduhoplovstvu VCG, kao i kapacitete i planove za budući razvoj
266 pregleda 4 komentar(a)
Vazduhoplovstvo Crne Gore, Foto: Mod.gov.me
Vazduhoplovstvo Crne Gore, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 12.01.2018. 16:21h

NATO Združeni vazduhoplovni operativni centar u Torehonu NATO spreman je da pomogne Vojsci Crne Gore (VCG) u obuci, razmjeni iskustava i modernizaciji opreme, poručio je komantant Centra Ruben Garsija Servert tokom posjete Vazduhoplovstvu VCG.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Servert se na vojnom aerodromu u Golubovcima sastao sa vršiocem dužnosti načelnika Generalštaba VCG, Ilijom Dakovićem.

"Daković je izrazio zadovoljstvo zbog posjete komandanta NATO Združenog vazduhoplovnog operativnog centra i zahvalio na podršci koju Alijansa pruža Crnoj Gori u procesu pune NATO integracije, kao i razvoju kapaciteta i sposobnosti Vazduhoplovstva VCG", kaže se u saopštenju.

Komandant Vazduhoplovstva VCG Nenad Pavlović prezentovao je generalu Servertu stanje u Vazduhoplovstvu VCG, kao i kapacitete i planove za budući razvoj.

Servert je, kako se navodi, istakao zadovoljstvo zatečenim stanjem, kapacitetima Vazduhoplovstva VCG i implementacijom NATO integrisanog sistema za vazduhoplovnu odbranu (NATINAMDS).

"On je izrazio spremnost za punu podršku NATO Združenog vazduhoplovnog operativnog centra Vojsci Crne Gore u oblasti obuke kadra, razmjene iskustava i modernizacije sredstava i opreme“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Servert istakao značaj nabavke 3D radara za nadzor i kontrolu nacionalnog vazdušnog prostora zbog razvoja sopstvenih sposobnosti i kapaciteta.

"Posjeta komandanta je od izuzetnog značaja, jer će Crna Gora komandovanje i kontrolu u okviru Air Policing misije vršiti upravo u saradnji sa NATO Centrom kombinovanih vazdušnih operacija u Torehonu, kao i centrima za nadzor i kontrolu vazdušnog prostora koji se nalaze u Italiji i Grčkoj“, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: