Sjekloća bez penzije zbog četiri metka?

Budvanin podnio tužbu, tvrdi da presuda na društveno-koristan rad ne može biti zakonski osnov za ukidanje privilegije koju je stekao kao vrhunski sportista

45806 pregleda 660 reakcija 48 komentar(a)
Penziju zavrijedio uspjesima u ringu, Foto: Savo Prelević
Penziju zavrijedio uspjesima u ringu, Foto: Savo Prelević

Odlazeći ministar sporta Nikola Janović obustavio je isplatu doživotne mjesečne naknade jednom od najtrofejnijih crnogorskih boksera, Budvaninu Nikoli Sjekloći, jer je pravosnažno osuđen.

Zbog takve odluke Sjekloća je podnio tužbu, u kojoj navodi da “četiri metka koja su pripadala njegovom pokojnom ocu”, a zbog čega je bio uhapšen prije dvije godine i osuđen na društveno-koristan rad, ne predstavljaju zakonski osnov za ukidanje doživotne penzije koju je stekao kao vrhunski sportista.

Sjekloći je status vrhunskog sportiste utvrđen rješenjem Ministarstva sporta 14. juna 2018. godine, dok mu je doživotna mjesečna naknada, rješenjem Javnovićevog resora, odobrena dan kasnije.

Ministarstvo sporta je 17. avgusta ove godine počelo, kako su obrazložili, sa novom provjerom uslova za dalje ostvarivanje prava na doživotnu mjesečnu naknadu. To se dogodilo u vrijeme najveće političke krize u Budvi, kada se u gradu dešavaju protesti u kojim je Sjekloća aktivno učestovao protiveći se tome što je DPS nasilno smijenio vlast predvođenu DF-om i Demokratama...

Sjekloća je hapšen 24. juna u Budvi, a snimci policijske brutalnosti dospjeli su u javnost, da bi dan kasnije bio osuđen na dva mjeseca kućnog pritvora... On je tada medijima kazao da je trpio pristiske zbog učestovavanja u protestima i litijama.

“Dana 17. avgusta ovo Ministarstvo je Nikoli Sjekloći uputilo akt kojim je zatraženo da dostavi ovjerenu izjavu da ne ostvaruje pravo na naknadu po osnovu statusa sportiste sa vrhunskim reprezentativnim rezultatima u drugoj državi i uvjerenje o crnogorskom državljanstvu. Istim aktom je obaviješten da će Ministarstvo sporta po službenoj dužnosti pribaviti uvjerenje iz Registra kaznene i prekršajne evidencije Ministarstva pravde, kao dokaz da nije pravosnažno osuđivan za krivično djelo. Nakon što je 27. avgusta Sjekloća dostavio traženu izjavu i uvjerenje o državljanstvu, po službenoj dužnosti je pribavljeno uvjerenje iz Registra kaznene prekršajne evidencije. Uvidom je utvrđeno da Sjekloća ne ispunjava uslov za dalje ostvarivanje prava na doživotnu mjesečnu naknadu“, navodi se u rješenju koje potpisuje Janović, a u koje su “Vijesti“ imale uvid.

Sjekloća i njegov pravni zastupnik obavijestili su Ministartvo da su pred kotorskim Osnovnim sudom pokrenuli postupak za rehabilitaciju osuđenog lica, za koju smatraju da su ispunjeni zakonski uslovi.

Janović je potom donio rješenje da prekida upravni postupak koji je Ministarstvo pokrenulo za provjeru da li Sjekloća ispunjava uslove dok se pred sudom ne utvrde činjenice, ali i donio rješenje kojim se obustavlja isplata naknade do okončanja tog postupka.

Sjekloća je “Vijestima” kazao da će oduzimanje nacionalne penzije riješiti sudskim putem.

“Osuđen sam zbog četiri metka na društveno-koristan rad. U Zakonu kojim je regulisana nacionalna penzija ne postoji ta mogućnost. Može se oduzeti onim sportistima koji počine nerede na sportskim takmičenjima, učesnicima doping afere, osuđenima na teška krivična djela. Nijedna odredba ne pominje alternativne sankcije, kakva je i ova na koju sam osuđen zbog četiri metka koja su pripadala mom pokojnom ocu. Ministar Janović rekao mi je da nije ni upućen za koje sam ja krivično djelo osuđen, niti zna išta o detaljima kako je do toga došlo. Mislim da je morao da zna prije nego je donio ovakvu odluku”.

Sjekloća je istakao da očekuje da sud “ispravi nepravdu”.

“Nacionalnu penziju sam zaradio i nakon toga nisam počinio ništa zbog čega bi mi bila oduzeta. Da sam želio, mogao sam da kažem da ta četiri metka pripadaju mojoj supruzi, ili bilo kome i izbjegnem odgovornost, ali to nije moj manir. U pravu sam, i to će na sudu biti dokazano”.

Sjekloća, otac četvoro djece, bio je odbornički kandidat na listi Demokrata na lokalnim izborima u Budvi.

Ubistvo boksera spriječeno prije dvije godine?

Prema podacima istražitelja, Sjekloća je prije dvije godine bio meta organizovane kriminalne grupe koja ga je htjela likvidirati. Likvidacija je navodno bila naručena, ali i spriječena.

To krivično djelo stavlja se na teret grupi koju su navodno angažovali Baranin Adnan Osmanagić i Budvanin Đorđije Cicmil.

Prema spisima Specijalnog državnog tužilaštva, Osmanagić je obećao Pećancu Enzanu Cirikoviću nagradu od 20.000 eura ukoliko ubije Baranina Jovana Đurovića, dok mu je Cicmil ponudio 50.000 eura za ubistvo Sjekloće i još jedne osobe iz Rafailovića.

Osim Cirikovića i Osmanagića koji je u bjekstvu, optuženi su i Almir Jahović, Mirza i Eldar Nurković i Darko Milić.

Prema spisima SDT-a, Cicmil je u avgustu i septembru 2018. angažovao osumnjičene da ubiju Sjekloću.

Tada ih je, tvrde tužioci, i podstrekavao na ubistvo.

"Na način što je stupio u kontakt sa osumnjičenim Cirikovićem, Milićem i Nurkovićem sa kojima je organizovao dva sastanka u Budvi, na kojima je od njih tražio da za novčani iznos od 50.000 eura ubiju Sjekloću tako što će ga sačekati na ulazu u garažu njegove stambene zgrade, gdje će pucati na njega iz oružja koje bi im on obezbijedio, a za koje vrijeme bi Ciriković čekao sa vozilom spremnim za bjekstvo”.

Osmanagić je brat ubijenog Armina Muše Osmanagića, kojeg je policija označavala vođom jednog od barskih kriminalnih grupa.

Jovan Đurović brat je Luke Đurovića, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći u Kotoru u oktobru 2013. godine, a koji je bio blizak šefu zemunskog klana Luki Bojoviću.

Bonus video: