U frižideru 2.000 uzoraka, rezultati PCR testa na koronavirus se čekaju i do sedam dana

Iz IJZ poručuju da će se nalazi narednih dana dobijati za 24 do 48 sati

37083 pregleda 242 reakcija 26 komentar(a)
Distribuirano i 20.000 brzih antigenskih testova, Foto: Saša Matić
Distribuirano i 20.000 brzih antigenskih testova, Foto: Saša Matić

Na čekanju u Institutu za javno zdravlje (IJZ) juče je bilo oko 2.000 uzoraka, a građani se žale da na rezultat PCR testa na novi koronavirus čekaju i do sedam dana.

Direktor IJZ Boban Mugoša potvrdio je da je došlo do kašnjenja u obradi rezultata zbog nedostatka plastike i da očekuju isporuku potrebnog materijala.

Objasnio je da su očekivali da će doći do potpisivanja ugovora sa privatnim laboratorijama, ali da se zbog procedura nije uspjelo, kao i da uzorke nisu slali u Njemačku jer se rezultati iz te države čekaju četiri dana.

“Ako nam danas, kako je najavljeno, dođe sva isporuka robe, onda ćemo sve četiri mašine staviti u pogon i za nekoliko dana će se nalazi izdavati za 24 do 48 sati”, rekao je on.

Mugoša
Mugošafoto: PR Centar

Mugoša je istakao da su juče distribuirali 20.000 brzih antigenskih testova i obučili zaposlene u zdravstvenim ustanovama, te da će se narednih dana krenuti i sa tom vrstom testiranja, što bi dodatno trebalo da smanji vrijeme čekanja na rezultate.

“Vijestima” se javilo više pacijenata koji su prije sedam dana testirani na novi koronavirus i još čekaju rezultate, a neki od njih tvrde da im za to vrijeme, uprkos simptomima, nije propisana terapija.

Mugoša je juče rekao da se znaju klinički protokoli i nema razloga da se rezultat čeka da bi se dala terapija, kao i da se po rendgenu pluća može utvrditi da li je kovid ili neka druga upala.

Životno ugrožena 24 pacijenta

Novi koronavirus registrovan je juče kod još 112 osoba, a preminula su dva kovid pozitivna pacijenta.

Iz IJZ saopšteno je da su analizirana 422 uzorka i da je iz Podgorice 60 novopozitivnih, Cetinja 11, Bijelog Polja 10, Nikšića i Berana po šest, Kotora pet, Andrijevice i Plava po dva, Ulcinja, Mojkovca i Rožaja po jedan.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa kovid-19 infekcijom i to kod pacijenata iz Bara, Berana, Bijelog Polja i Podgorice, rođenih 1956, 1937, 1970. i 1945. godine, a koje su prijavili OB Bar, OB Berane, OB Bijelo Polje i Klinički centar Crne Gore. Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 261, a od početka godine 270”, saopšteno je iz IJZ.

Prijavljen je oporavak kod 241 pacijenta, a ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva koronavirusa je 3.623.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i član kriznog medicinskog tima te ustanove Sreten Kavarić rekao je da je u zdravstvenim ustanovama hospitalizovano 240 pacijenata, od kojih je 26 sa teškom kliničkom slikom i životno su ugroženi.

Kavarić
Kavarićfoto: PR Centar

Pojasnio je da su 24 pacijenta na neinvanzivnoj mehaničkoj ventilaciji, a dva na respiratoru.

KCCG treba da nadoknadi 30.000 pregleda

Mugoša je juče rekao da se ne smiju zaboraviti druge bolesti, hronične, koje zahtijevaju stalnu terapiju.

“Ako stalno vršimo pritisak za kovid, ovi drugi će da trpe. To možemo da izbjegnemo poštovanjem mjera svima poznatih. Ne mora opet da se desi ovo što se dešava. Vidjeli ste zaključavanje zemlje u Sloveniji. Mi to želimo da izbjegnemo po svaku cijenu i trudimo se da tako bude. Bolnice nisu pune, imamo 240 kreveta i nemamo letalitet visok. Od ove bolesti nam umire još manje ljudi nego što je evropski ili svjetski prosjek’’, kazao je.

Od juče su, nakon mjesec, u KCCG ponovo mogući ambulantni pregledi za pacijente čije zdravstveno stanje ne zahtijeva hitnu dijagnostiku.

Kavarić je kazao da u narednih mjesec treba da nadoknade 30.000 pregleda.

“Poliklinika radi od jutros za sve uže specijalističke i dijagnostičke procedure i odziv je nikakav. Oko pet odsto pacijenata se javilo na uredno zakazane termine’’, saopštio je juče Kavarić.

Izdali preporuke UIKS-u o posjeti zatvorenicima

IJZ je izdao preporuke Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) kako bi se zatvorenicima omogućile posjete.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da zatvorenici u poluotvorenom odjeljenju UIKS tvrde da još, ni nakon punih sedam mjeseci, ne mogu da vide porodice i koriste pogodnosti propisane zakonom, kao što je vikend u krugu porodice.

Iz IJZ su odgovorili da su obišli UIKS i nakon posjete i sagledavanja stanja u odnosu na prostorne kapacitete i važeće mjere izdali preporuke Upravi, čija realizacija treba da dovede do omogućavanja posjeta.

“Jedna od posebnih okolnosti koje su sagledane prilikom definisanja preporuka je i činjenica da su posjete porodice i prijatelja jako bitan elementa života u ustanovama zatvorenog tipa, te da one nesumnjivo nose različite benefite po zatvorena i pritvorena lica, uključujući i nesumnjiv pozitivan uticaj na vaspitno-korekcioni proces koji je i smisao postojanja Uprave”, odgovorili su iz IJZ.

Oni su pojasnili da je bilo neophodno sagledati situaciju i propisati uslove koji će minimizirati rizik od inficiranja, s obzirom na to da bi posjete u nekontrolisanim uslovima predstavljale neprihvatljivi epidemiološki rizik koji potencijalno može rezultirati i obolijevanjem cijelog kolektiva.

Bonus video: