"Sačuvajmo Sinjajevinu": Popa rekla da Delegacija EU pomno prati slučaj militarizacije Sinjajevine

"... predloženo je da se nanovo inicira dijalog sa Ministarstvom odbrane, ali i sa Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom turizma i održivog razvoja, Ministarstvom kulture, Agencijom za zaštitu životne sredine i drugim relevantnim institucijama"

1567 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu
Sa sastanka, Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Delegacija Evropske unije (EU) pomno prati sve događaje u vezi sa planinom Sinjajevinom i nada se brzom uspostavljanju dijaloga koji će rezultirati rješenjem, te prestankom razloga za protestom građana koji je upriličen u planini pod otvorenim nebom.

To je saopšteno iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu", čiji su se predstavnici sastali sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

Navodi se da je sastanak održan 23. oktobra.

"Tema sastanka bila je protestno okupljanje građana na planini Sinjajevini, koju Vojska Crne Gore namjerava da koristi kao međunarodni vojni poligon. U ovom susretu ambasadorka je istakla da Delegacija EU pomno prati sve događaje u vezi sa ovim slučajem i da se nada brzom uspostavljanju dijaloga koji će rezultirati rješenjem, te prestankom razloga za protestom građana koji je upriličen u planini pod otvorenim nebom. U tom smislu je predloženo da se nanovo inicira dijalog sa Ministarstvom odbrane, ali i sa Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom turizma i održivog razvoja, Ministarstvom kulture, Agencijom za zaštitu životne sredine i drugim relevantnim institucijama", navodi se u saopštenju GI "Sačuvajmo Sinjajevinu".

Dodaju i da je Popa tokom sastanka, istakla da će Poglavlje 27, koje se bavi pitanjem očuvanja životne sredine, u narednom periodu biti u centru pažnje.

"Samim tim i slučaj militarizacije planine Sinjajevine biće i dalje predmet njihovog interesovanja. Na poslednjoj sjednici Parlamentarnog odbora o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore, održanoj u februaru ove godine, poslanice Evropskog parlamenta predložili amandman koji je tražio zaustavljanje svih aktivnosti militarizacije ovog područja, ali amandman nije usvojen. Takođe, EU je finansirala iznos od 194.000 eura (dvije trećine ukupnog iznosa) u izradu studije kojom je Sinjajevina trebalo da bude zaštićena kao Park prirode. Studiju je izradila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine još 2016. godine", saopšteno je iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu".

Bonus video: