U Bijelom Polju registrovano jedva trećina servisa i autoperionica

Prema podacima Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj, u njihovom registru se nalazi svega 20 registrovanih auto-servisa
211 pregleda 2 komentar(a)
Automobili, Prodaja auta, Foto: Shutterstock
Automobili, Prodaja auta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.01.2018. 14:32h

Iako se posljednjih godina povećava broj ilegalnih auto servisa za održavanje, opravku i pranje vozila, kao i autoperionica u bjelopoljskoj opštini, gdje je registrovano oko 10.000 vozila, niko ne zna gdje završavaju ulja koja se mijenjaju u vozilima, upozorovaju iz NVO "Green Power“.

“U vozilu se prosječno godišnje zamijeni oko 7 litara motornog ulja, ne računajući ulja koja se koriste za mjenjače i diferencijale na vozilima, kao ni hidraulična ulja i ulja za kočione sisteme. Međutim, niko od nadležnih opštinskih, pa ni državnih institucija ne vodi računa o tome gdje ovolike količine ulja završavaju, i na koji način”, kazao je Davor Obradović iz te NVO.

Prema podacima Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj, u njihovom registru se nalazi svega 20 registrovanih auto-servisa od kojih šest servisa za održavanje i opravku motornih vozila, deset auto-servisa, zatim jedan servis za popravku automobila, jedan servis za automehaniku, i svega dvije auto praonice koje se nalaze na benzinskim pumpama „Ekopetrol“ i „Pavgord“.

Obradović kaće da se u registru tog Sekretarijata nalazi i spisak od svega devet preduzetnika koji su registrovani za opravku i održavanje motornih vozila, autolimar i jedan servis za pranje i podmazivanje vozila, te da navedeni podaci jasno ukazjuju na zloupotrebe i nepoštovanje zakonskih propisa širih razmjera, kako na privrednom i ekonomskom, tako i na ekološkom polju.

Iz ove NVO se pitaju koliko od registrovanih servisa imaju neophodne elaborate o procjeni uticaja na životnu sredinu, te da skoro niko nema ugrađene separatore za izdvajanje zauljenih otpadnih voda, kao i propisane posude za skladištenje i čuvanje otpadnih ulja.

“Niko nema odgovor na to šta se dešava sa količinom od minimalno 70 tona ulja, koje se promijeni u vozilima. Mnogi divlji servisi i autopraonice rade u skrivenim garažama, daleko od očiju javnosti i ta brojka prelazi preko 100 servisa, od kojih svega 29 ima nekakve dozvole za rad, ali ni ti registrovani ne ispunjavaju zakonom predviđene ekološke uslove za rad”, navodi Obradović.

On upozorava da ulja koja se zamijene u servisima uglavnom završavaju u odvodima gradske I fekalne kanalizacije, a odatle u Lim, koji ima međunarodni vodotok, koji do ušća prolazi kroz još četiri opštine.

Obradović ističe da umjesto toga postoji medijska buka pojedinih “reketaško-ekoloških NVO” koje kreiraju javno mnjenje. Da bi kasnije stvorili ambijent i lakše reketirali vlasnike prediuzeća koja se bave ekspolatacijom šljunka iz Lima.

“Posebno zabrinjava to što se ne zna na koji način i gdje se odlaže i šta se dešava sa količinom od preko 40.000 hiljada automobilskih guma koje se promjene na putničkim i teretnim vozilima na godišnjem nivou na teritoriji Opštine Bijelo Polje, jer se prema podacima o broju registrovanih vozila, lako može izvesti računica o minimalnoj pretpostavljenoj količini koja se odbaci”, kazao je on, naglašavajući pasivnost opštinske službe KOmunalne policije, ekološke, vodoprivredne i drugih inspekcija.

Obradović kaže da Opština izdvaja značajna sredstva za uređenja plaža I namještanja tendera pojedinim firmama, umjesto da krenu u obračun sa trovačima životne sredine i građana.

“Utaje poreza po ovom osnovu se mjeri stotinama hiljada eura na godišnjem nivou, gdje je pored opštinske kase zakinuta i državna kasa i njen budžet”, zaključuje Obradović.

Bonus video: