Supruga savjetnika Duška Markovića zamijenila Erakovića

Kolege nove direktorice tvrdile da im prijeti i optužuje da rade protiv države, što je Eraković demantovao

44160 pregleda 345 reakcija 17 komentar(a)
Novoizabrana v. d. direktorica je supruga savjetnika odlazećeg premijera, Foto: TV Vijesti
Novoizabrana v. d. direktorica je supruga savjetnika odlazećeg premijera, Foto: TV Vijesti

Direktorka Klinike za očne bolesti u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), Danijela Đurović Raonić imenovana je za vršioca dužnosti direktora najveće zdravstvene ustanove.

To je Vlada odlučila na sjednici prošlog četvrtka. U rješenju Vlade piše da će ona na toj funkciji biti najduže šest mjeseci, do imenovanja novog direktora. Novoimena v. d direktorica inače je supruga Radula Raonića, savjetnika odlazećeg premijera Duška Markovića.

Đurović Raonić je na mjestu direktora KCCG zamijenila Jevta Erakovića, koji je nedavno na tu funkciju podnio ostavku i time potvrdio ranije pisanje “Vijesti” da će to i učiniti.

Direktore KCCG i Instituta za javno zdravlje bira Vlada na predlog ministra zdravlja.

Čelne ljude ostalih zdravstvenih ustanova - domova zdravlja, opštih i specijalnih bolnica, imenuje ministar nakon sprovedene procedure javnog konkursa.

Eraković je za direktora KCCG izabran u julu 2018. Po dolasku na tu funkciju, smijenio je direktora Očne klinike Harisa Kujundžića i na njegovo mjesto postavio Đurović Raonić.

“Vijesti” su sredinom juna objavile da dio ljekara zaposlenih na Klinici za očne bolesti KCCG tvrdi da ih direktorica Đurović Raonić već duže vrijeđa, prijeti im otkazima i premještanjima, ali i optužuje da rade protiv države.

Iz KCCG su to demantovali i istakli da su tvrdnje nekoliko pojedinaca neutemeljene i neistinite, dok Đurović Raonić nije odgovorila lično na optužbe kolega. Naglasili su da je razumljivo da u okviru te ustanove, koja broji oko 2.500 zaposlenih, kolege imaju i iznose drugačije stavove i mišljenja...

Četvoro ljekara je direktoru KCCG Erakoviću uputilo dopis, u kojem ga obavještavaju o lošoj atmosferi na Klinici, ali i o tome da im direktorica prijeti, vrijeđa ih, istjeruje sa kolegijuma...

U dopisu, koje potpisuju ljekari oftalmologije Antoaneta Adžić Zečević, Haris Kujundžić, Nemanja Golubović i Nikola Cvijović, a u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da direktorica od zaposlenih traži da se odreknu prava na korišćenje godišnjeg odmora...

Ljekari tvrde da je komunikacija sa Đurovićevom otežana, iscrpljujuća i skoro samo jednosmjerena, ali i da je organizacija rada haotična. Navodno, čak i po nekoliko puta dnevno se mijenjaju rasporedi, a poštovanje i uvažavanje saradnika, kolega, a posebno medicinskih sestara je iščezlo.

“Većinu predloga tokom jutarnjih sastanaka direktorica tretira kao ličnu konfrontaciju, a ne kao konstruktivnu dopunu organizaciji... U posljednje vrijeme je ponašanje koje vrvi od uvreda, prijetnji i manipulacija zaista dovelo do eksplodirajućeg nezadovoljstva zaposlenih. Mnogim kolegama se spočitava da rade protiv države, jer ne pristaju da se na njen predlog odreknu prava na korišćenje godišnjeg odmora, što ni po zakonu nije dozvoljeno”, naveli su oftalmolozi u dopisu Erakoviću.

Izabrani novi rukovodioci, neki razriješeni na lični zahtjev

Vlada je prošle sedmice za izvršnog državog preduzeća „Monteput“ imenovala Jonuza Mujevića, dosadašnjeg izvršnog direktora ovog društva.

Za člana Odbora direktora „Monteputa“ imenovan je Nikola Divanović umjesto Aleksandra Žurića koji je razriješen. Za direktora Poslovne jedinice za upravljanje projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare, „Monteput“ imenovan je Goran Vujović, dosadašnji direktor ove poslovne jedinice.

Za predsjednika Savjeta Javne ustanove Filmski centar Crne Gore imenovan je producent Zoran Živković.

Za generalnu direktoricu Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, postavljena je Dragica Milić, a za generalnu direktoricu Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Dobrila Vlahović, dosadašnje v. d. generalnih direktorica ovih direktorata.

Za direktora Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, imenovan je Drago Spaić, dosadašnji v. d. direktora ovog zavoda.

Vlada je za generalnog direktora Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava postavila Ismeta Latića, dosadašnjeg v. d. generalnog direktora ovog direktorata.

Vlada je dala saglasnost da se za glavnu tržišnu inspektorku u Upravi za inspekcijske poslove – Sektoru za zaštitu tržišta i ekonomije, igre na sreću i javne nabavke – Odsjeku za tržišnu inspekciju, postavi Marina Radulović.

Na lični zahtjev razriješeni su dužnosti savjetnik potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj Amer Nokić i državni sekretari u Ministarstvu odbrane Slobodan Filipović, Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dragana Čenić, Ministarstvu javne uprave Goran Jovetić, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić i Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović i Milan Srzentić.

Donijeta su rješenja o prestanku mandata na lični zahtjev Vesni Miranović, generalnoj direktorici Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i razvoj ljudskih resursa u zdravstvu u Ministarstvu zdravlja, Miru Kneževiću, generalnom direktoru Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, Draganu Darmanoviću, generalnom direktoru Direktorata državnog trezora u Ministarstvu finansija, Marku Raduloviću, generalnom direktoru Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, Ratki Strugar, generalnoj direktorici Direktorata za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio - spektar u Ministarstvu ekonomije i Safetu Koraću, generalnom direktoru Direktorata za strateško-razvojne poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Bonus video: