Romi ne daju direktorku škole

Roditelji učenika najavili da će obustaviti slanje djece u školu, ukoliko na njenom čelu ne ostane Olivera Marković

2792 pregleda 1 komentar(a)
Osnovna škola “Pavle Žižić”, Foto: Ospzizic.wordpress.com
Osnovna škola “Pavle Žižić”, Foto: Ospzizic.wordpress.com

Grupa Roma čija djeca pohađaju Osnovnu školu “Pavle Žižić” u Njegnjevu, zatražila je od nadležnih da u toj vaspitnoj ustanovi na mjestu direktora škole ostane dosadašnja v. d. direktorka Olivera Marković. Oni su najavili da će, ukoliko direktorica Marković ne bude izabrana, protestovati i obustaviti slanje svoje djece u školu. O. Š. “Pavle Žižić” pohađaju 22 romska učenika.

“Ovim putem želimo da pružimo podršku aktuelnoj v. d. direktorici O. Š. ‘Pavle Žižić’ u Njegnjevu. Naime, saznali smo da Markovićeva neće biti direktorica te vaspitne ustanove, što je nas Rome obeshrabrilo, jer smo svjesni koliko je ona doprinijela procesu aktivnog učešća naše djece u obrazovnom sistemu Crne Gore”, naveli su roditelji u zajedničkom obraćanju.

Istakli su da je direktorica Marković najzaslužnija jer je svojim dugogodišnjim angažmanom, kao pedagoškinja a sada i kao v. d. direktorka, doprinijela procesu uključivanja romske zajednice u obrazovni sistem, kao i njihovu socijalizaciju.

“Od samog početka ona je svojom stručnošću, humanošću prema nama kao marginalizovanoj grupi uspjela je da upozna i ubijedi, prije svega nas roditelje, koliko je obrazovanje važno za našu djecu. Zato apelujemo na sve referentne aktere procesa odlučivanja koji mogu da utiču da na mjesto direktora bude izabrana gospođa Marković”, poručuju roditelji.

Oni su zamolili nadležne da ih ne obeshrabre nekim drugim odlukama, podsjećajući da je upravo ta škola uzor i primjer kako treba pomoći obrazovanje romske djece, gledano iz perspektive romske zajednice.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je Markovićeva je na mjestu v. d. direktora od juna prošle godine kao kadar DPS-a, a da je ovih dana raspisan konkrurs za direktora, na koji se, pored nje, prijavio profesor razredne nastave Irfan Salković, koji je kadar SD.

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” su kazali da je proces izbora još u toku, tako da ne mogu da komentarišu bilo kakave pretpostavke.

Bonus video: