Hajdinaga direktor TO Ulcinj, Đeka ide u poslaničke klupe?

Đeka je predsjednik Demokratske partije, a Hajdinaga potpredsjednik. Đeka je trenutno direktor TO Ulcinj, čiji će Upravni odbor danas raspravljati o novom direktoru. Pojedinim članovima tog upravljačkog tijela istekao mandat

23224 pregleda 135 reakcija 12 komentar(a)
Hajdinaga (arhiva), Foto: Savo Prelević
Hajdinaga (arhiva), Foto: Savo Prelević

Bivši predsjednik Opštine Ulcinj i u dva mandata ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Gzim Hajdinaga najozbiljniji je kandidat da za novog direktora lokalne Turističke organizacije (TO) Ulcinj.

„Vijestima“ je iz više izvora potvrđeno da će Hajdinaga na toj funkciji zamijeniti Fatmira Đeku, koji bi trebalo da u punom kapacitetu preuzme funkciju poslanika u Skupštini Crne Gore. O tome će, prema našim saznanjima, danas odlučivati Upravni odbor TO, koji broji sedam članova od kojih je nekima istekao mandat.

To za predsjednika UO TO Redžepa Taganija (DPS) nije problem.

„Nekim članovima je istekao mandat, ali on važi do naredne sjednice Skupštine TO kada ćemo izabrati novi UO ili predložiti nove članove“, kazao je „Vijestima“ Tagani.

Naveo je da UO TO još nije dobio ime kandida koji bi trebalo da zamijeni Đeku.

„To se može dogoditi na samoj sjednici, usmeno ili u pisanoj formi. Vidjećemo“, kazao je Tagani.

Član UO Nuro Šata (DUA) kazao je da na sjednici UO vjerovatno neće biti izabran vršilac dužnosti direktora TO.

„Mi u UO ne dolazimo iz kuća ili svojih firmi. Imamo bazu, odnosno partiju kojoj smo odgovorni. Zato će nam u svakom slučaju biti potrebne unutarpartijske konsultacije o mogućem kandidatu“, kazao je Šata „Vijestima“.

Za razliku od Taganija, on poručuje da neće prihvatiti usmeno kandidovanje.

„Postoji zakonska procedura i ne možemo mimo toga“, kazao je Šata.

Đeka i Hajdinaga nijesu odgovarali na brojeve dostupne redakciji „Vijesti“.

Prema nezvaničnim informacijama, Đeka je imao otpor u partiji zbog favorizovanja Hajdinage, koji nije izvorni član Demokratske partije.

Situaciju dodatno komplikuje gotovo izvjestan odlazak predsjednika Opštine Ljora Nrekića sa te funkcije, koji krajem januara puni 67 godina i stiče mu zakonski uslov za odlazak u penziju, poput njegovog sada već bivšeg kolege Veselina Grbovića iz Nikšića. Predsjednik Opštine, po automatizmu, predsjednik je i Skupštine TO a pitanje je ko će naslijediti Nrekića.

Đeka
Đekafoto: Boris Pejović

Hajdinaga je aktuelni direktor preduzeća Berze električne energije, ali prema saznanjima „Vijesti“, za nekoliko mjeseci ističe mu mandat.

Bio je visoki funkcioner Demokratske unije Albanaca u vrijeme Ferhata Dinoše, aktuelnog ambasadora Crne Gore na Kosovu.

U međuvremenu, konfrontirao se sa sadašnjim predsjednikom DUA Mehemtom Zenkom, sa kojim je, prema informacijama „Vijesti“, u vrlo lošim odnosima. Zbog toga je napustio DUA i priključio se Đekinoj Demokratskoj partiji, gdje je dobio poziciju njegovog zamjenika, odnosno potpredsjednika partije.

Agencija za sprečvanje korupcije je u avgustu prošle godine potvrdila da je Hajdinaga prekršio Zakon o sprečavanju korupcije zato što nije na vrijeme, do kraja marta, ostavio izvještaj o imovini i prihodima.

Bonus video: