Vozila jeftinija za 300.000 eura

Ispravna zajednička ponuda “S leasinga”, “Efel Motorsa” “Ben-Kova” i “Osmanagića” za kombije za prevoz đaka

2839 pregleda 0 komentar(a)
Nova vozila biće kupljena na lizing, Foto: Luka Zeković
Nova vozila biće kupljena na lizing, Foto: Luka Zeković

Uprava za imovinu potrošiće na 30 vozila za prevoz učenika 1,68 miliona eura, odnosno gotovo 300.000 manje nego što je bila vrijednost tendera.

To se vidi iz odluke komisije, koja je od dvije ponude kao jedinu ispravnu izabrala onu koju su zajednički dostavile “S leasing”, “Efel Motors” “Ben-Kov” i “Osmanagić”.

Ukoliko se potpiše ugovor, učenici će biti prevoženi u devet kombija “citroen jumper vitre”, osam “citroen spacetourer navette” i “iveco daily” i pet vozila “otokar sultan maxi”.

Ministar prosvjete Damir Šehović je ranije kazao da je 30 vozila skoro trećina voznog parka crnogorskih škola.

Isporuka, prema odluci, očekuje se u roku od 110 dana od zaključivanja ugovora sa mogućnošću produženja do 30 dana od dana isporuke ili do momenta dok naručilac ne odradi registraciju vozila i njihovu dodjelu naknadno odabranim institucijama na korišćenje.

Kada je u pitanju dio koji se odnosi na plaćanje putem finasijskog lizinga, propisani je da će se učešće od 500.000 eura isplatiti prije isporuke vozila i to u roku od 10 dana od dana potpisivanja ugovora. Ostatak će se isplaćivati u 60 jednakih mjesečnih rata.

U dijelu koji se tiče roka isporuke, Uprava je morala da uzme u obzir i posljedice pandemije koronavirusa.

“Upravo vodeći se trenutnom situacijom u društvu i na tržištu, izazvanu kovid-19 visrusom, a imajući u vidu hitnost nabavke, naručilac nije odredio rok isporuke robe, već je isti ostavio ponuđačima da definišu, kao podkriterijum prilikom vrednovanja. Mišljenja smo da bi bilo koje određivanje maksimalnog roka dovelo u nepovoljan odnos ponuđače koji robu mogu da nabave u dužem roku, a koji bi i sa tim ponuđenim rokom zavrijedili određeni broj bodova”, navodi se u pojašnjenju.

Pojedini su smatrali da bi iz tenderske dokumentacije za jedan tip ovih vozila trebalo izabrisati stavku koja se odnosi na bočne vazdušne zavjese.

Međutim, iz Uprave su to odbili.

“Predmetna karakteristika odnosi se na bezbjednost putnika, što ima posebnu važnost kada se zna da su putnici djeca. Shodno tome naručilac se prilikom sastavljanja specifikacija vodio ciljem maksimizacije sistema koji se odnose na bezbjednost, a da se pri tome ne ugrozi konkurentnost ponuđača u postupku nabavke”, navodi se u pojašnjenju.

Dodaje se da je uvidom u javno dostupne specifikacije vozila na crnogorskom tržištu ustanovljeno da bočne vazdušne zavjese u svoja vozila ugrađuju skoro svi proizvođači traženog tipa vozila.

Bonus video: