Ivanović: Vlasnici imanja ne znaju ni da su potpisali

Nekoliko desetina vlasnika imanja u Rečinama minulih dana su se javili tvrdeći da nijesu obaviješteni da se njihovo ime nalazi na spisku za podršku gradnje mHE “Skrbuša”

10317 pregleda 221 reakcija 4 komentar(a)
Protest u Rečinama, Foto: Dragana Šćepanović
Protest u Rečinama, Foto: Dragana Šćepanović

Spiskovi prema kojima je većina mještana ili vlasnika imanja u selu Rečine saglasna sa izgradnjom male hidroelektrane (mHE) “Skrbuša” po više osnova su problematični.

To tvrdi jedan od Rečinjana i aktivista protiv gradnje mHE Vasilije Ivanović.

Koncesiju za mHE na Rečinskoj rijeci dobila je firma „Hydro logistics“. Dio mještana je prije nekoliko sedmica zaustavio radove, a sa koncesionarom su se dogovorili da se gradnja mHE obustavi na mjesec, kao i obustava blokade puta ka gradilištu.

“Posljednjih dana, prema izjavama koje je koncesionar davao medijima, moglo bi se zaključiti da je krenuo u radove na osnovu potpisa, odnosno odoborenja mještana. Činjenično stanje je drugačije. Nekoliko desetina vlasnika imanja u Rečinama minulih dana su se javili tvrdeći da nijesu obaviješteni da se njihovo ime nalazi na spisku, niti su informisani o bilo čemu. Neki od onih koji su potpisali tvrde da su im sakupljači “potpisa” predočili da se radi o saglasnosti za asfalt, a nisu pomenuli da zauzvrat moraju da ustupe najdragocjenije potencijale sela“, tvrdi Ivanović.

On kaže da je stav većine mještana i vlasnika imanja da su obmanuti i da ne treba dozvoliti izgradnju mHE pod bilo kojim uslovima. Ivanović podsjeća da u gornjem dijelu sela žive svega tri stalna stanovnika, a da je ukupan broj vlasnika imanja oko 100.

“Lobisti koji su pravili spiskove, predali su koncesionaru spisak od navodno 270 imena, od kojih je 133 za izgradnju, 99 protiv, a ostali uzdržani. Pritom, postoji i sumnja da su na spisku upisana i preminula lica, ali to nije moguće utvrditi jer ne postoji matični broj potpisnika, već samo ime i prezime“, objašnjava Ivanović.

Koncesiornar je mještanima, ukoliko se saglase sa gradnjom mHE, “obavezujućom donacijom” obećao asfaltiranje dijela puta ka tom selu, popravku nekoliko kilometara makadama i gradnju tri betonska mosta. Skoro četiri sata na pristupnom putu na Skrbuši 12. oktobra je proteklo na ivici sukoba između grupe vlasnika imanja u selu Rečine, koji se protive gradnji male hidroelektrane (mHE) na Rečinskoj rijeci, i njihovih komšija koji odobravaju taj projekat.

Obje grupe su zakazale skupove u devet, odnosno 13 sati. Na prvom je trebalo da predstavnicima koncesionara, firme “Hydro logistics“, javnosti i mještanima predoče svoje namjere oko “obavezujuće donacije za selo“. Međutim, neposredno prije početka tog okupljanja, Rečinjani koji već nekoliko dana brane nastavak radova blokirali su pristupni put. Uz podršku ekoloških aktivista, predstavnicima koncesionara i firmi koja izvode radove nijesu dozvoljavali da do gradilišta prođu ni pješke.

Rečinjani, podijeljeni u dvije grupe, ekološki aktivisti i predstavnici koncesionara, pokušali su da rješavaju problem, prvo razgovorom, a kasnije i međusobnim optužbama, svađom, pa opet razgovorom...

Poslije nekoliko sati, izvršni direktor firme “Hydro Logistics” Slaven Burzanović sa nekolicionom Rečinjana povukao se sa mjesta blokade da razgovaraju. Dogovorili su, kako je kazao mještanin Vasilije Ivanović, obustavljanje radova na mjesec, a mještani koji protestuju obećali su prekid blokade, uz obećanje da će “nadgledati teren“.

Za to vrijeme trebalo bi, kazao je Ivanović, da se još razgovara sa koncesionarom.

Dok oni koji su zaustavili radove na mHE kažu da bez rijeke nema ni sela ni koristi od imanja, njihove komšije smatraju da će asfaltiranjem dijela puta koncesionar vratiti život u selo. Oni podsjećaju da se firma “Hydro logistics” obavezala i da uredi i proširi više od četiri kilometra makadamskog puta, te da sanira takozvanu “krivnu smrti” u mjestu Galerija, koja je bila fatalna za dvoje Kolašinaca...

S druge strane, ekološki aktivisti i mještani koji protestuju, više puta su ponovili da je korito rijeke devastirano, da će koncesionar ugroziti lokaciju Galerija, koja je stanište medvjeda i nekoliko atraktivnih pećina na toj lokaciji. Zahtijevaju i da na teren dođu inspekcije kako bi utvrdile “devastaciju eko-sistema”.

Burzanović i dio Rečinjana zamjerali su što “njihovu rijeku“ brane aktivisti NVO i insistirali više puta da se o tome dogovaraju samo mještani, odnosno vlasnici imanja.

Bonus video: