Sumpor-dioksid iz Termoelektrane guši Pljevljake

Glavni uzročnik prekomjerene emisije sumpor-dioksida u vazduhu je sagorijevanje uglja

2803 pregleda 1 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Termoelektrana je glavni uzročnik prekomjerne emisije sumpor-dioksida u vazduhu kojim je posljednjih dana opterećen vazduh u Pljevljiima.

To je u izjavi RTV Pljevlja kazala savjetnica za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine Gordana Đukanović.

Termoelektrana, istakla je ona, uzrokuje preko 98 odsto svih emisija sumpor- dioksida u Crnoj Gori, jer sagorijeva velike količine uglja.

Termoelektrana dnevno troši oko pet hiljada tona uglja.

“Povećane koncentracije sumpor-dioksida u Pljevljima se direktno vezuju za sagorijevanje uglja. U različitim okolnostima to najviše možemo da vežemo i za Termoelektranu, a takođe možemo da ih vežemo za emisiju iz individualnih i kolektivnih ložišta“, rekla je Đukanović.

Istakla je da se prekoračenje vrijednosti sumpor-dioksida jedino registruju u Pljevljima.

“To je nešto što nam je indikativno i vezano ne samo za direktan uticaj sumpor-dioksida kao polutanta, nego i za efekte koje on izaziva jer on može biti preteča stvaranja, odnosno prekoračenja PM10 čestica. Pratimo šta se dešava“, rekla je Đukanović.

U Pljevljima su prethodnih dana registrovane visoke koncentracije sumpor- dioksida (SO2) u vazduhu, uprkos činjenici da mnoga domaćinstva još nisu počela intenzivno da lože zbog relativno visokih spoljnih temperatura za ovo doba godine.

Najveće koncentracije sumpor-dioksida izmjerene su 24. oktobra u 17 časova kada je koncentracija ovog gasa iznosila 632,7 mikrograma po metru kubnom. Visoke koncentracije sumpor-dioskida registrovane su sat kasnije 568,1 mikrogram po metro kubnom. Dozvoljena dnevna koncentracija sumpor-dioksida u Crnoj Gori je 125 mikrograma po metru kubnom, a satna 350. Juče u 15 sati izmjerene su koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu od 231,4 mikrograma po metru kubnom.

Da se radi o velikim koncentracijama pokazuje i podatak da je danas u isto vrijeme u Nikšiću koncentracija sumpor-dioksida iznosila dva miligrama po metru kubnom, odnosno 115 puta bila je manja nego u najsjevernijem crnogorskom gradu.

Visoke koncentracije sumpor-dioksida izmjerene su u Pljevljima i 21. i 22. oktobra.

Sumpor-dioksid je jedan od najčešćih zagađivača vazduha koji djeluje nadražujuće na oči, sluznice i disajne puteve.

Veća vlažnost vazduha povećava opasnost stvaranja sumporne kiseline. Sumpor-dioksid uzrokuje i kisele kiše.

Koncentracija sumpor-dioksida izmjerena juče u 15 sati na lokaciji Gradina u pljevaljskom selu Kruševo u isto vrijeme izmjerene koncentracije od 90 mikrograma po metru kubnom, što može da ukazuje na veliki uticaj Termoelektrane Pljevlja, koja je vazdušnom linijom udaljena svega nekoliko kilometara.

Preporuke Instituta za javno zdravlje su da u slučaju veoma visokog zagađenja vazduha, osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i djeca treba da izbjegavaju bilo kakvu aktivnost na otvorenom. Ostalo stanovništvo bi trebalo da izbjegava produženu i napornu fizičku aktivnost.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u julu ove godine potpisala je ugovor o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka Termoelektrane Pljevlja, vrijedan više od 54 miliona eura.

Ekološka rekonstrukcija uključuje izgradnju sistema za odsumporavanje, nakon čega bi se značajno smanjila emisija sumpor-dioksida koji se trenutno emituje iz dimnjaka TE Pljevlja,

Planirano je da se ekološka rekonstrukcija obavi u periodu od 2020. do 2023. godine.

Bonus video: