PAM oštećen za oko 200.000 eura

Presudom Privrednog suda, dvije kompanije i Opština Budva u obavezi da isplate novac zbog neovlašćenog korišćenja autorskih djela

7252 pregleda 21 reakcija 11 komentar(a)
Detalj sa prošlogodišnjeg festivala (ilustracija), Foto: Sea Dance
Detalj sa prošlogodišnjeg festivala (ilustracija), Foto: Sea Dance

Budvanska kompanija “Emc group”, beogradska “Myexit adventure” i Opština Budva u obavezi su da plate oko 200.000 eura nevladinoj organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore (PAM) zbog neovlašćenog korišćenja autorskih djela sa njihovog repertoara tokom održavanja “Sea dance” festivala.

To piše u presudi Privrednog suda od 22. oktobra, a na koju dvije kompanije i Opština imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Presudom, koju potpisuje Farik Mušović, tužene kompanije i Opština moraće da isplate PAM-u 79.941 eura za 2015. godinu, a za navodnu naknadu štete nastalu na festivalima 2016. i 2017. godine 55.125 i 53.905 eura sa zakonskim kamatama.

PAM je u tužbi naveo da predstavlja organizaciju za kolektivno ostvarivanje prava autora muzičkih djela i da je nesporno da su na ovim koncertima, odnosno manifestacijama, na plaži Jaz u Budvi javno izvođena autorska muzička djela sa njihovog repertoara. Ukazali su da im je nanesena šteta u iznosu od 228.000 eura, a tužba je kasnije povučena za iznos od 39.029 eura. Za troškove postupka PAM-u po presudi treba solidarno uplatiti dodatnih 12.837 eura.

Budvanska kompanija osporila je tužbeni zahtjev i, između ostalog, navela da PAM visinu navodne štete koju je pretrpio bazira na aktima koji su prestali da važe. Opština Budva u odgovoru na tužbu tvrdila je da nevladina organizacija nije pružila dokaz da je zaključila ugovore sa inostranim organizacijama da bi na osnovu njih mogla da obezbjeđuje kolektivno ostvarivanje autorskih i srodnih prava domaćih nosilaca u inostranstvu, kao i stranih nosilaca u Crnoj Gori. Ukazali su i da sa PAM nemaju zaključen ugovor na osnovu kojih bi se Opština obavezala na isplatu naknade, odnosno obeštećenja autora čija su muzička djela javno izvođena na festivalima.

Obrazlažući tužbeni zahtjev, PAM je istakao da je ovlašćen da zastupa interese stranaca u pogledu prava na zaštitu njihovih autorskih prava i naglasio obavezu Crne Gore, preuzetu iz odredbi Bernske konvencije o zaštiti književnih i umjetničkih djela iz 1886. godine.

Sud je, imajući u vidu odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima i Bernske konvencije, utvrdio da strani autori uživaju zaštitu autorskih prava u Crnoj Gori, koje mogu ostvarivati individualno i kolektivno, posredstvom PAM-a...

Bonus video: