trenutno rade na instalaciji čitača preko 1.000 punktova

Nove lične će biti i zdravstvene od novembra

Kada sistem bude dostupan za krajnje korisnike - zdravstvene osiguranike, oni će novu ličnu kartu ujedno moći da koriste kao zdravstvenu knjižicu

20999 pregleda 85 reakcija 5 komentar(a)
Ako testiranje prođe kako treba, od novembra lična karta postaje zdravstvena knjižica: CB Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ako testiranje prođe kako treba, od novembra lična karta postaje zdravstvena knjižica: CB Podgorica, Foto: Savo Prelević

Nove lične karte moći će da se koriste kao zdravstvene knjižice već od novembra, očekuju u Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO). To je “Vijestima” kazao direktor Fonda Sead Čirgić, dodajući i da, pored ostalog, trenutno rade na instalaciji čitača na preko 1.000 punktova u zdravstvenim ustanovama širom Crne Gore.

“Fond je akcionim planom predvidio da se implementacija nove lične karte u zdravstveni sistem realizuje najkasnije do kraja godine. Ako sve bude teklo po planu i bez većih problema, naročito period testiranja, očekujemo završetak projekta u toku novembra. Trenutno radimo u nekoliko pravaca po svim nivoima, od montiranja i instalacije čitača na 1.300 punktova, prilagođavanja aplikativnog dijela 13 informacionih sistema koji pripadaju Integralnom informacionom sistemu zdravstva (IISZ), definisanja procedura aktivacije, verifikacije dokumenta, integracije sa odgovarajućim registrima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), do pripreme normativa iz ove oblasti”, rekao je Čirgić “Vijestima”.

Kada sistem bude dostupan za krajnje korisnike - zdravstvene osiguranike, oni će novu ličnu kartu ujedno moći da koriste kao zdravstvenu knjižicu. To, objašnjava Čirgić, neće u bitnom promijeniti prijavu na platformu eZdravlje (ezdravlje.me), na kojoj je za osiguranike dostupno više usluga iz oblasti zdravstva - putem te platforme moguće je zakazati pregled kod izabranog ljekara opšte prakse ili, kad su u pitanju žene, pregled kod ginekologa, osiguranicima je dostupan i servis za naručivanje terapije, pregled laboratorijskih nalaza...

“Prijava na platformu e-Zdravlje biće kao i do sada jednostavna i prilagođena i onim građanima koji dobiju novi dokument. S obzirom na to da su sada za prijavu potrebni broj zdravstvene knjižice i PIN, za korisnike novih dokumenata omogućićemo da se prijava vrši uz lične karte i PIN”, kazao je on, dodajući i da će moguće biti dostupan i neki drugi sličan model.

PIN, odnosno lozinka za servis eZdravlje, može se dobiti u nekoj od filijala Fonda, domu zdravlja ili - najjednostavnije, putem portala eZdravlje, gdje se unosi matični broj, broj zdravstvene knjižice i broj telefona na koji korisnik želi da dobije lozinku.

Mogućnost da lozinku dobiju putem interneta, postoji od početka epidemije novog koronavirusa. Čirgić kaže da je, zahvaljujući portalu eZdravlje i pripadajućim servisima, do sada izbjegnuto preko 600.000 kontakata - sa ljekarima, ali i službenicima Fonda.

O ulozi portala prije i nakon epidemije, kaže on, najbolje govori statistika. Tako je od 1. septembra 2017, od kada je portal eZdravlje dostupan, do 27. februara 2020. dodijeljeno je 67.278, a od 28. februara do 6. oktobra preko 40.000 pinova.

Čirgić dodaje da, posmatrano u istom periodu, bilježe veći broj posjeta od početka epidemije, nego što je to bio slučaj do tada, a da se osiguranici najviše interesuju za servis eCovid, putem kojeg mogu da provjere rezultate testova na kovid-19.

“Pored toga, najviše korišćeni servisi su eNaručivanjeTerapije, eZakazivanje, eNalaz, eApoteka, praktično svi oni koji omogućavaju izbjegavanje kontakata”, kazao je Čirgić “Vijestima”, dodajući da ni ostali, od ukupno devet serivsa, ne zaostaju mnogo.

Kazao je i da je u planu uvođenje još jednog servisa - eKarton, koji će osiguranicima Fonda obezbijediti uvid u osnovne informacije o liječenju, uslugama, tretmanima i ostalim medicinskim podacima evidentiranim kroz IISZ.

“Što u perspektivi otvara vrata za dalja unapređenja i korišćenja servisa”, rekao je on.

Čitači za aktivaciju lične karte koštaju 13,5 eura

Izdavanje nove lične karte košta pet eura. Nova lična, poput dosadašnje, dokazuje fizički identitet građanina, ali je i dokaz njegovog digitalnog identiteta i sadrži dva digitalna sertifikata - za identifikaciju i elektronski potpis.

Zahvaljujući tome, građanin kada pristupa elektronskim servisima, može da dokaže ko je, a može i da elektronski potpiše dokument, što se tretira jednako kao svojeručni potpis. Da bi elektronska lična karta u tom smislu bila funkcionalna, neophodno je aktivirati. AKcitacija se vrši putem čitača - koji može biti integrisan dio računara ili se kupuje posebno. Čitače za lične karte može da prodaje bilo ko ko je ovlašten za trgovinu tom vrstom robe. Trenutno ih prodaje Pošta Crne Gore, gdje koštaju 13,5 eura. Uređaji koji su dostupni za kupovinu, rade na Windows operativnom sistemu.

Preporučujemo za Vas