odlukom generalne skupštine ejk

Jevrejska zajednica Crne Gore postala članica Evropskog jevrejskog kongresa

"Odlučno vođstvo i posvećenost jevrejskim zajednicama prijeka je potreba u ovom izuzetno teškom periodu. Nadamo se da će naša Zajednica doprinijeti opštem prosperitetu svih Jevreja“, poručeno je iz JZCG

892 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jevrejska zajednica Crne Gore
Foto: Jevrejska zajednica Crne Gore

Generalna skupština Evropskog jevrejskog kongresa 27. oktobra je jednoglasno primila Jevrejsku zajednicu Crne Gore u svoje punopravno članstvo, saopšteno je iz JZCG.

„Čast nam je da budemo članica EJK-a, jevrejske organizacije koja je na čelu borbe protiv antisemitizma, čuvanja sječanja na Holokaust (Šoa), njegovanja jevrejske tradicije, oživljavanja jevrejskih zajednica i institucija, jačanja jevrejstva širom Evrope. Odlučno vođstvo i posvećenost jevrejskim zajednicama prijeka je potreba u ovom izuzetno teškom periodu. Nadamo se da će naša Zajednica doprinijeti opštem prosperitetu svih Jevreja“, poručeno je iz JZCG.

Dodaju da je Vjačeslav Moše Kantor, jevrejski lider, filantrop i biznismen, ponovo izabran za predsjednika Evropskog jevrejskog kongresa od strane Generalne skupštine.

U januaru 2019. Kantor je organizovao Peti svjetski forum o Holokaustu, koji je održan u Memorijalnom centru Jad Vašem, povodom 75. godišnjice oslobođenja logora smrti Aušvic, uz slogan “Sjećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma”. Svjetskom forumu u Izraelu prisustvao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i više od četrdeset predsjednika, premijera i predstavnika kraljevskih porodica iz čitavog svieta, podsjećaju iz JZCG.

Na Generalnoj skupštini, kako navode u saopštenju, lideri 42 evropske jevrejske zajednice su se obavezali da će promovisati primjenu IHRA definicije antisemitizma na nacionalnom nivou. "Takođe, radiće se i na usvajanju Radne definicije antisemitizma u zemljama gdje to još nije urađeno. Jevrejska zajednica Crne Gore je pokrenula inicijativu za usvajanje ove definicije u našoj zemlji", stoji u saopštenju.

Evropski jevrejski kongres (EJK) osnovan je 1986.

Preporučujemo za Vas