"nikada se nije uplašio"

Grigorije o mitropolitu Amfilohiju: Bio je prorok i pjesnik

Od sada ćemo kad god podignemo pogled ka gore, ka visovima Crne Gore, znati da iznad nas ledbdi još jedan istinski orao  slobodar! Vječan mu spomen!”, napisao je Grigorije.

14674 pregleda 190 reakcija 5 komentar(a)
Vladika Grigorije, Foto: Eparhija-zahumskohercegovacka
Vladika Grigorije, Foto: Eparhija-zahumskohercegovacka

Povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, oglasio se i vladika diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije Durić, koji je za Nova.rs istakao da je otišao slugao božiji, narodni rukovoditelj i sveštenik u najdubljem smislu te riječi.

“Upokojio se u Gospodu Mitropolit Amfilohije. Sluga Božiji i narodni rukovoditelj, sveštenik u najdubljem smislu te reči! Za mene je on bio i još nešto više, bio je prorok i pjesnik, a to je kao da kažete hrabrost i nežnost u jednome. Pjesnik ranjenog, otvorenog srca kome su kaplje krvi i suza neprestano kapale nad Crnog Gorom”, istakao je Grigorije, dodajući da suze koje prolivao Amfilohije nisu bile uzaludne:

“Ali ne uzalud, nego su lile da umiju Crnu Goru i zalivaju vinograd koji zasadi ruka Gospodnja, slično onoj majci Janković Stojana, koja je suzama vinograd zalivala dozivajući svoga sina. Ovaj molitvenik dozivao je neprestano Sina Očevoga, Hrista Spasa, koga su zli vinogradari izbacili napolje i ubili. Monah, sveštenik i prorok plamene pjesme, uspio je da prizove Hrista, a vinograd da raste i mnogi rod donosi. Mitropolit Amfilohije se nikada nije uplašio. To ga je učinilo, u ovom svetu straha i kukavičluka, magnetom privlačnim za uplašene i rastužene, koje je rado primao pod svoja orlovska krila slobode. Od sada ćemo kad god podignemo pogled ka gore, ka visovima Crne Gore, znati da iznad nas ledbdi još jedan istinski orao  slobodar! Vječan mu spomen!”, napisao je Grigorije.