EU uložila skoro million eura u tri laboratorije u Tehnopolisu

Riječ je biotehnološkoj laboratoriji (Biolab), laboratoriji za industrijski dizajn (Tech lab) i DATA centru. To je i bio povod da delegacija EU, predvođena šeficom Oanom Cristinom Popa, i Ministarstvo nauke na čelu sa ministarkom dr Sanjom Damjanović posjete Tehnopolis

3674 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Svetlana Mandić
Sa sastanka, Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući podršci Evropske unije (EU) u iznosu od skoro million eura u Tehnopolisu su otvorene tri laboratorije koje će se koristiti kao podrška razvoju inovativnih malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

Riječ je biotehnološkoj laboratoriji (Biolab), laboratoriji za industrijski dizajn (Tech lab) i DATA centru. To je i bio povod da delegacija EU, predvođena šeficom Oanom Cristinom Popa, i Ministarstvo nauke na čelu sa ministarkom dr Sanjom Damjanović posjete Tehnopolis.

„Investicija EU, vrijedna preko 800 hiljada eura, u opremu koja je od presudne važnosti za tri laboratorije u Tehnopolisu obezbjediće crnogorskim malim i srednjim preduzećima alate koji su im potrebni za razvijanje proizvoda i usluga koji mogu biti konkurentni na domaćim i međunarodnim tržištima“, kazala je šefica delegacije EU.

Kako je istakla oprema za biohemijsku laboratoriju pomoći će poljoprivrednicima da unaprijede kvalitet i bezbjednost svojih proizvoda, dok će nova oprema za industrijski dizajn biti od posebne koristi malim i srednjim preduzećima kojima je potrebna „podrška i eskpertiza u oblasti modernog dizajniranja i brendiranja njihovih proizvoda“.

„Nova informatička oprema za DATA centar podržaće mlada tehnološka preduzeća i druge kompanije kojima trebaju inovativne informatička rješenja za razvoj novih usluga i smanjenja troškova poslovanja. U ovim vremenima nezapamćene zdravstvene i ekonomske krize izazvane pandemijm korona virusa inovacije i nove tehnologije su ključni pokretači ekonomskog rasta i reformi koje su Crnoj Gori potrebne da bi napredovala na svom putu ka Evropskoj uniji“, kazala je Popa.

Naglasila je da je digitalna transformacija jedna od ključnih oblasti koje će biti podržane od strane EU kroz ulaganje od devet milijardi eura u okviru ekobnomsko–investicionog plana za Zapadni Balkan.

„Nadam se da će Crna Gora iskoristiti ovu izuzetnu priliku da modernizuje svoju ekonomiju i otvori prijeko potrebna nova radna mjesta, od čega će koristi imati kako građani, tako i privreda. Kontinuirana podrška EU za inicijative poput Tehnopolisa i strategije pametne specijalizacije, ima za cilj da ojača planiranje politike inovacija, odgovori na nedostatke i izazove i podrži dugoročni oporavak, digitalnu tranziju i konkurentnost crnogorske ekonomije“, zaključila je Popa.

Sanja Damjanović je kazala da je Ministarstvo nauke imalo jasnu viziju – inovativna Crna Gora koja je postala najatraktivnija destinacija za tehnološko preduzetništvo i testiranje novih tehnologija.

„Nedavno smo od Evropske komisije dobili najvišu ocjenu u ovoj kompleksnoj oblasti, posebno kada se radi o našem regionu. Takođe smo jedina zemlja u regionu koja je ovako visoko ocijenjena, što pokazuje upravo da ne postoje male zemlje nego one zemlje koje nemaju jasnu viziju. Ono što mi želimo i podstičemo jeste razvoj inovativne privrede, a ključan temelj za to jeste infrastruktura. Upravo je Tehnopolis prva karika naučno tehnološkog parka koji želimo da realizujemo u Crnoj Gori“, kazala je ministarka nauke.

Prema njenim riječima Vlada je izdvojila oko 20 miliona eura za realizaciju Tehnopolisa i centralne jedinice Naučno tehnološkog parka koji se trenutno gradi u Podgorici.

„Naš razvoj ne bi bio jednostavan da nijesmo imali najvažnijeg partnera – Evropsku komisiju. Ono što me posebno raduje je što Tehnopolis dobija novu dušu a to je oprema u visini od milion eura za tri laboratorije i upravo se radi o donaciji Evropske komisije kroz vrlo važan instrument za nas IPA. Crna Gora je dio Evrope, ali ono što mi želimo i na tome moramo svi zajednički da radimo je da Crna Gora postane i dio EU familije“, poručila je Damjanović.

Izvršni direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković, podsjetio je da je Inovaciono preduzetnički centar u Nikšiću osnovan prije četiri godine, da imaju više od 150 partnera u skoro 30 zemalja, i da nije bio EU sa svojom administracijom, tehničkom i finansijskom podrškom, kontaktima i kvalitetnom mrežom partnera, da bi njihov put bio „mnogo duži, teži i vrlo neizvjestan“.

„Danas imamo 21 zaposlenu mladu osobu i još desetak angažovanih eksperata, realizujemo više od 20 projekata, od čega je 17 projekata dobijenih od EU fondova. Do danas je Tehnopolis obezbijedio skoro četiri miliona eura iz EU i drugih fondova, od čega je milion za opremu koja će dati novi impuls razvoju. Do danas je Tehnopolis pružio podršku za više od 50 firmi. Danas je Tehnopolis opremio i pripremio za puštanje u rad tri laboratorije koje će značajno ubrzati razvoj mnogih segmenata privrede i lokalne i nacionalne, od poljoprivrede, turizma, metalne, drvne industrije.“, kazao je Bataković.

Kako je naglasio predmet njihovog intezivnog rada u narednom periodu biće prostor u Domu revolucije koji su dobili od Opštine i koji će, kako reče, ubrzo biti Dom digitalne revolucije.

Menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva, Aleksandar Janičić, upoznao je goste sa misijom Tehnopolisa, projektima koji se finansiraju EU sredstvima, kao i sa infrastrukturnim kapacitetima koje finansira EU kroz IPA 2016.

Bonus video: