HN: U nedjelju dan žalosti; Tugujemo jer je otišao otac, ispovijednik, učitelj i prijatelj

Oni su kazali da su zahvaljujući podršci mitropolita Amfilohija u Novom obnavljani i građeni pravoslavni hramovi, otvorena Njegoševa škola, očuvano kulturno i materijalno nasljeđe, jezik i ćirilično pismo

7865 pregleda 331 reakcija 7 komentar(a)
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Foto: Boris Pejović

Predsjednik opštine Herceg Novi, Stevan Katić je u ime Opštine, svoje lično i ime svih građana Herceg-Novog te čelnika lokalne uprave izrazio iskreno saučešće Pravoslavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, monaštvu, sveštenstvu i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori povodom smrti Visokopreosvećenog Arhiepiskopa Cetinjskog Mitropolita Crnogorsko-Primorskog i Egzarha svetoga trona Pećkoga gospodina Amfilohija, saopšteno je iz Opštine.

„Sa neizmjernom tugom smo primili vijest da je otišao najveći sin pravoslavnog naroda Crne Gore, lučonosac svetosavlja u našoj zemlji. Ovo je žalostan dan za sve vjernike, za cijelu Crnu Goru jer više nema onoga koji je svoj život posvetio istrajnom radu za dobro naroda", kaže se u saopštenju.

Kako su kazali, Herceg Novi ostaje vječno dužan i zahvalan Njegovom Visokopreosveštenstvu mitropolitu Amfilohiju, "što je uvijek bio uz naš grad, u radosti i u teškim vremenima. Imali smo tu čast da budemo njegovi savremenici i nebrojeno puta ga ugostimo u našem gradu".

"Mitropolit je snažno i do poslijednjeg dana čuvao i njegovao jaku vezu žitelja Herceg Novog i Srpske pravoslavne crkve, koja traje pokoljenjima. Iz njegovih ruku Herceg-Novi je primio Orden Svetog Save prvoga reda, privilegiju koja se dodjeljuje malobrojnima", navodi se u telegramu.

Oni su kazali da su zahvaljujući podršci mitropolita Amfilohija u Novom obnavljani i građeni pravoslavni hramovi, otvorena Njegoševa škola, očuvano kulturno i materijalno nasljeđe, jezik i ćirilično pismo.

"Svesrdno je pomagao ljudima u nevolji, uvijek štitio duhovnost, istoriju i tradiciju naroda našeg kraja", kaže se u saopštenju.

"Tugujemo jer je otišao otac, ispovijednik, učitelj i prijatelj. U isto vrijeme, sjedinjenog srca i s ljubavlju, u duhu se radujemo još jednom molitveniku za nas pred prijestolom Gospodnjim, našem pastiru, vladici Amfilohiju Radoviću. Vječnaja pamjat!“, stoji u telegramu koji su potpisali predsjednik Opštine Stevan Katić , predsjednik Skupštine opštine Nikola Samardžić i potpredsjednici Opštine, Miloš Konjević i Vesna Samardžić.

Dan žalosti u Herceg Novom u nedjelju

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Кatić donio je Odluku o proglašenju Dana žalosti na teritoriji Opštine u nedjelju, 01. novembra 2020. godine, zbog upokojenja mitropolita crnogorsko-primorskog, gospodina Amfilohija.

Dan žalosti se kako je saopšteno, obilježava isticanjem zastave na pola koplja na zgradi Opštine Herceg Novi, zgradama javnih ustanova i privrednih društava čiji je osnivač Opština Herceg Novi i objektima mjesnih zajednica.

E"lektronski i drugi mediji, organizatori javnih programa i sadržaja dužni su da svoje programe i sadržaje prilagode Danu žalosti. Za vrijeme Dana žalosti zabranjeno je emitovanje muzike, odnosno održavanje programa zabavnog sadržaja na javnim mjestima. Lokalni javni emiter Radio-televizija Herceg Novi će svoj program prilagoditi obilježavanju Dana žalosti, na način što će emitovati program koji po svojoj prirodi odgovara obilježavanju ovog dana", kaže se u saopštenju.

Bonus video: