Kiril: Amfilohije ostaje kao svetiljka, goruća i užarena

"Molim se za upokojenje novoprestvaljenog vladike u mjestu pravednika, gdje nema bolesti, ni tuge, ni uzdaha, no život vječni"

27800 pregleda 3189 reakcija 7 komentar(a)
Kiril, Foto: REUTERS
Kiril, Foto: REUTERS

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izrazio je saučešće patrijarhu srpskom Irineju zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Kako se navodi na sajtu Mitropolije, Kiril je istakao da će mitropolit Amfilohije ostati "kao svetiljka, goruća i užarena, kao nadareni teolog i nadahnuti propovjednik, neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove pred silnicima svog vjeka".

On se u pismu osvrnuo na život mitropolita Amfilohija, "kao i ulogu koju je odigrao u borbi za očuvanje svetinja u Crnoj Gori".

"Gospod Isus Hristos je prizvao k sebi izuzetnog arhijereja Srpske pravoslavne crkve, čije će ime u istoriji zauvijek biti povezano s duhovnim preporodom Crne Gore nakon duge ere bogosluženja, neviđene neumorne borbe za spasavanje očinskih svetinja i očuvanje jedinstva naroda Božijeg u udjelu svetih Svetog Vasilija Ostroškog i Petra Cetinjskog", navodi se u pismu ruskog Patrijarha.

On je naveo da će u molitvenom sjećanju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ostati "kao svetiljka, goruća i užarena, kao nadareni teolog i nadahnuti propovednik, neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove prije jakih vjekova".

"Molim se za upokojenje novoprestvaljenog vladike u mjestu pravednika, gdje nema bolesti, ni tuge, ni uzdaha, no život vječni", napisao je Kiril.

Bonus video: