Mijušković: Sud da se postara da se dijete vrati majci

Zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković kritikovala što slučaj nije riješen već sedam mjeseci

10545 pregleda 1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Shutterstock
Herceg Novi, Foto: Shutterstock

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković preporučila je hercegnovskom Osnovnom sudu da što prije preduzme radnje kako bi se jednoj Nikšićanki predalo maloljetno dijete, koje, uprkos sudskim odlukama, njen bivši suprug ne vraća više od sedam mjeseci.

“Zapaža se da se zbog proteka vremena dijete udaljilo od svoje majke i stvorio određeni otpor prema njoj. Takođe službenici Centra za socijalni rad Herceg Novi, koji su asistirali Sudu prilikom sprovođenja izvršenja, zapazili su da djetetu nije obezbijeđena adekvatna priprema za povratak u porodicu majke, ističući da je najbolji interes djeteta da se ono odmah vrati u porodicu majke. Centar je istovremeno mišljenja da je dijete visokoinstruisano, zbog čega izražava otpor da se vrati kod majke,” navodi se u mišljenju Mijušković. Prema njenom mišljenju, ove okolnosti iziskivale su blagovremenu udruženu reakciju Suda i Centra.

Među činjenicama koje je utvrdila institucija zaštitnika jeste da se par pravosnažno razveo u decembru 2017. godine, da je dijete povjereno majci i uređen model susreta sa ocem, ali da ga on od februara nije vratio u Nikšić. Osnovni sud u Nikšiću je odredio da se dijete preda majci pod prijetnjom izricanja novčane, odnosno kazne zatvora. Predmet je zatim proslijeđen na nadležnost novskom Osnovnom sudu, koji je više puta donosio zaključke o sprovođenju izvršenja koji nisu realizovani.

Sudija nije primijenio mogućnost izricanja novčane kazne prema ocu djeteta, što je imao na raspolaganju, ali je u jednom trenutku izrekao mnogo restriktivniju sankciju u vidu kazne zatvora. Ona je u međuvremenu ukinuta. U mišljenju se konstatuje da je to dovelo do povrede ustavnog i prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima na pravično suđenje u razumnom roku, kao i prava na dom i porodicu iz iste Konvencije.Mš.R.

Dvije i po godine se čeka na odluku o povećanju izdvajanja

Zamjenica zaštitnika je u drugom predmetu, koji se tiče odlučivanja o doprinosu za izdržavanje dvoje djece, došlo do povrede prava definisanih Ustavom, Konvencijom i Zakona o parničnom postupku.

Podnositeljka pritužbe iz Podgorice ima dva sina i da je u martu 2018. godine tražila povećanje sredstava koje je njihov otac dužan da izdvaja preko suda. Iako je prošlo dvije i po godine od podnošenja tužbe, postupak pred Osnovnim sudom u Nikšiću još nije okončan.

Između ostalog, konstatovano je da je sudija koristila plaćeno odsustvo usljed pandemije koronavirusa, ali i da je rasprava odložena jer ocu nije uredno uručen poziv.

“Činjenice jasno ukazuju na izostanak efikasnog suđenja u razumnom roku. Naime, nedonošenje odluke više od dvije i po godine, dovelo je do povrede prava podnositeljke pritužbe na pravično suđenje u razumnom roku... Takođe, stranke su dovedene u položaj pravne nesigurnosti, a djeca u situaciju potpune neizvjesnosti”, navodi se u mišljenju Mijušković.

Bonus video: