Očekuje se da u izbOr bude uključen i episkopski savjet

Kako se bira mitropolit

Upravo se Joanikije, Metodije i bivši vikarni episkop (zamjenik mitropolita) Kirilo Bojović koji je sada južnoamerički episkop pominju kao mogući nasljednici Amfilohija

74313 pregleda 713 reakcija 108 komentar(a)
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Mitropolita, kao i sve druge arhijereje, bira Sabor SPC pod predsjedništvom patrijarha Irineja.

Za izbor je potrebno prisustvo dvije trećine svih arhijereja (episkopa, mitropolita, patrijarha i arhiepiskopa), a ako nema jednoglasne odluke, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina glasova.

Ako nema apsolutne većine, glasa se između dvojice koji su imali najviše glasova, a ako se desi da broj glasova bude isti, odlučuje patrijarh.

Iako formalno nema ovlašćenja, očekuje se da u izbor bude uključen Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji čine episkopi eparhija koje imaju teritoriju u Crnoj Gori.

U Episkopskom savjetu su episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop mileševski Atanasije Rakita, umirovljeni episkop Atanasije Jevtić i episkop dioklijski Metodije.

Upravo se Joanikije, Metodije i bivši vikarni episkop (zamjenik mitropolita) Kirilo Bojović koji je sada južnoamerički episkop pominju kao mogući nasljednici Amfilohija.