Svi u front protiv kovida

Na novi koronavirus pozitivno je još 320 osoba, a preminula četiri kovid pozitivna pacijenta... Krizni štab obustavio odlazak na specijalizacije

3528 pregleda 3 komentar(a)
Kolone automobila ispred IJZ, građani čekaju na testiranje, Foto: Savo Prelević
Kolone automobila ispred IJZ, građani čekaju na testiranje, Foto: Savo Prelević

Krizni medicinski štab obustavio je odlazak van Crne Gore svim ljekarima koji treba da nastave specijalistički i uži specijalistički staž.

To je juče “Vijestima” potvrdio šef Kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić. Upitan da li ta odluka važi za ljekare koji u ovom trenutku već obavljaju staž van Crne Gore, on je kazao da će, ako organizacione jedinice u skladu sa epidemiološkom situacijom procijene da im je potreban kadar, tražiti od njih da se vrate.

“Zbog složenosti epidemiološke situacije u državi, obustavlja se odlazak svih ljekara koji treba da nastave uži specijalistički i specijalistički staž van Crne Gore. Isti su dužni da se jave svojim matičnim ustanovama”, navodi se u dopisu Kriznog medicinskg štaba zdravstvenim ustanovama, od 29. oktobra.

Pozitivnih 320, preminula četiri pacijenta

Na novi koronavirus pozitivno je još 320 osoba, a preminula su četiri kovid pozitivna pacijenta.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je u njihovim i privatnim laboratorijama analizirano 982 uzorka. Kazali su da je iz Podgorice 200 inficiranih, Bara 37, Nikšića 22, Budve 16 i Ulcinja 13. Iz Berana je šest novopozitivnih, Cetinja i Bijelog Polja po pet, Pljevalja četrii, Herceg Novog dva, Danilovgrada, Žabljaka i Plužina po jedan.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četri smrtna ishoda povezana sa kovid-19 infekcijom i to kod pacijenata iz Cetinja, Bijelog Polja, Bara i Ulcinja, rođenih 1938 (2), 1964. i 1934. godine, a prijave smrti su dostavili Klinički centar Crne Gore, OB Bar (2) i OB Bijelo Polje. Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna iznosi 285, a od početka godine 294”, piše u saopštenju.

Prijavljen je oporavak 215 pacijenata.

Hospitalizovano 255 pacijenata

Na bolničkom liječenju juče je bilo 255 pacijenata.

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) je saopšteno da se u toj ustanovi liječe 64 kovid pozitivna pacijenta, od kojih je 12 životno ugroženo. “Od kojih su četiri intubirana i priključena na invazivnu mehaničku ventilaciju”, navodi se u saopštenju KCCG.

Iz Opšte bolnice Berane kazali su da se u toj ustanovi liječe 22 kovid pozitivna pacijenta, od kojih osam ima tešku kliničku sliku i svi se nalaze na neinvanzivnoj ventilaciji.

U Opštoj bolnici Nikšić juče je bilo hospitalizovano 46 pacijenata. “Pet pacijenata je životno ugroženo i nalaze se u Jedinici intenzivnog liječenja. Tri pacijenta su na neinvazivnoj ventilaciji, a na respiratoru trenutno nema pacijenata. Ostali pacijenti su stabilnih vitalnih parametara i trenutno se dobro osjećaju”, navode iz bolnice.

Na rezultat testa čekaju i dvije sedmice

Građani su i juče tvrdili da na rezultat testova čekaju i više od sedam dana. Među njima su i pacijenti testirani prije dvije sedmice, kojima je već istekla i četrnaestodnevna samoizolacija, a da nisu još dobili rezultat. Ne čekanju u IJZ prije tri dana bilo je oko 2.500 testova.

Direktor IJZ Boban Mugoša potvrdio je početkom sedmice da je došlo do kašnjenja u obradi rezultata zbog nedostatka plastike i da očekuju isporuku potrebnog materijala. Objasnio je da su očekivali da će doći do potpisivanja ugovora sa privatnim laboratorijama, ali da se zbog procedura nije uspjelo, kao i da uzorke nisu slali u Njemačku jer se rezultati iz te države čekaju četiri dana. “Ako nam danas, kako je najavljeno, dođe sva isporuka robe, onda ćemo sve četiri mašine staviti u pogon i za nekoliko dana će se nalazi izdavati za 24 do 48 sati”, kazao je Mugoša u ponedjeljak.

Bonus video: