Djeci iz vrtića „Bubamara II” nisu povrijeđena prava

Zamjenica zaštitnika donijela mišljenje na osnovu pritužbe jednog člana Savjeta roditelja „Đina Vrbica“

5407 pregleda 1 komentar(a)
Škola ustupala vrtiću prostor do ove školske godine: OŠ “Savo Pejanović”, Foto: Vesko Belojević
Škola ustupala vrtiću prostor do ove školske godine: OŠ “Savo Pejanović”, Foto: Vesko Belojević

Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda nije našla da su povrijeđena prava na obrazovanje djece koja su prepisana u druge vaspitne jedinice vrtića “Đina Vrbica” na teritoriji glavnog grada jer Osnovna škola „Savo Pejanović“ više nije mogla da im ustupa svoje učionice.

Pritužbu u vezi ostvarivanja prava djeteta podnio je član Savjeta roditelja „Đina Vrbica“.

Slučaj se odnosi na djecu koja pohađaju vaspitnu jedinicu “Bubaramara II”, koja je bila u prostorijama OŠ “Savo Pejanović”.

Vrtiću je 10. avgusta stigao je dopis od OŠ „Savo Pejanović“ da je ove godine upisan veći broj djece i da zbog toga prostorni kapaciteti više ne mogu ustupiti predškolskoj ustanovi.

Nakon toga, direktor „Đina Vrbica“ Vuk Stanišić je obavijestio roditelje da od ove školske godine neće funkcionisati „Bubamara II“, da je omogućen prepis djece starijeg uzrasta (5-6 godina) u okolne vaspitne jedinice ali i ponuđena mogućnost prepisa u novi rekonstruisani dio vaspitne jedinice „Mogli“.

Zbog epidemiološke situacije u državi, u međuvremenu je odložen početak školske.

Od roditelja se tražilo da do 14. septembra obavijeste vaspitače koju će vaspitnu jedinicu njihova djeca pohađati, da je tog dana u JPU “Đina Vrbica” održan sastanak sa predstavnicima Savjeta roditelja, ali i da je zbog nezadovoljstva roditelja uspostavljena saradnja sa OŠ „Savo Pejanović“, ali je škola ostala pri svom ranijem stavu.

Djeca su prepisana u druge vaspitne jedinice ustanove.

“Roditeljima je ponuđeno da prepišu djecu u drugu vaspitnu jedinicu, da grupu vodi i dalje isti vaspitač i da se djeca ne razdvajaju, a ponuđeno im je da mogu djecu da prepišu u bilo koju drugu vaspitnu jedinicu, ukoliko im nijedna od navedenih opcija ne odgovara. Kako nije bilo moguće koristiti i dalje prostorije OŠ „Savo Pejanović“, situacija je okončana na način što se najveći broj djece koja su pohađala „Bubamaru II“, prepisao u Vaspitnu jedinicu „Stara varoš“ ili neku drugu raspoloživu jedinicu”, navodi se u zaključcima institucije zaštitnika. U mišljenju koje potpisuje zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković navodi se da “nije bilo neočekivano da će OŠ ‘Savo Pejanović’ nekada zatrebati prostorije koje je ustupala vrtiću”.

“Ovo naročito što se zbog pandemije koja je 21. jula ponovo proglašena u Crnoj Gori, kao i da je permanentno rastao broj zaraženih koronavirusom, moglo predvidjeti da septembar u školama ove godine neće biti kao ranije”, navodi se u dokumentu.

O svemu tome je ranije bilo obaviješteno Ministarstvo prosvjete a ovim se bavila i Uprava za inspekcijske poslove.

Prosvjetni inspektor Boško Lazarević utvrdio je, kako su pisale “Vijesti”, da “Bubamara II” nije bila organizovana u skladu sa zakonom. Inspekcijski nadzor su inicirali roditelji.

Inspektor je uvidom u dokumentaciju, pored ostalog, utvrdio da Upravni odbor “Đine Vrbice” nije donosio odluku o organizovanju “Bubamara II”, te da u toku nadzora nije dostavljena ni saglasnost osnivača o organizovanju te vaspitne jedinice. Iz inspekcije su dodali tada i da im nije dostavljen na uvid ugovor o zakupu, odnosno ustupanju prostorija između škole i vrtića.

“Imajući u vidu da povodom osnivanja VJ „Bubamara II“ koja je funkcionisala u JU OŠ „Savo Pejanović“ nije bila donijeta odluka od strane Upravnog odbora ustanove, zaštitnik ukazuje JU „Đina Vrbica“ da ubuduće, shodno načelima dobre uprave, ukoliko se organizuju/osnivaju vaspitne jedinice van sjedišta ustanove, upravni odbor o tome donese odluku, uz neophodnu saglasnost osnivača, shodno propisima”, poručila je Mijuškovićeva.

Bonus video: