Vučinić: Imali smo čast i blagoslov da živimo u vremenu Amfilohijeve službe na tronu zetskih i crnogorskih mitropolita

"Veliki neimar Crkve Hristove, i glasan protivnik svega antinardonog i antihrišćanskog"

4585 pregleda 256 reakcija 4 komentar(a)
Vučinić, Foto: Skupstina.me
Vučinić, Foto: Skupstina.me

Povodom smrti njegovog visokopreosveštenstva arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, pravoslavnom sveštenstvu, monaštvu i vjernicima predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić uputio je izraze saučešća.

"Mitropolit Amfilohije je nesumnjivo najznačajnija ličnost u novijoj istoriji Crne Gore, širom Pećke patrijaršije omiljen kao narodni patrijarh i širom hrišćanskog svijeta priznati teolog. Imali smo čast i blagoslov da živimo u vremenu njegove službe na tronu zetskih i crnogorskih mitropolita", kaže se u saopštenju.

Kako je dodao, od svoga dolaska na tron pa do danas, bio je i ostao čovjek od najvećeg povjerenja ovoga naroda, odlučan i neporažen.

"Veliki neimar Crkve Hristove, i glasan protivnik svega antinardonog i antihrišćanskog. Borio se i izborio protiv guvernadura svoga vremna i odigaroa ključnu ulogu su svim značajnim društveno političkim dešavanjima. Jednom riječju dostojan trona Svetog Petra Cetinjskog. Nama, njegovoj pastvi, ostaje da se sa pijetetom sjećamo njegovog lika i djela i da čuvamo njegujemo Crnu Goru kakvu nam je ostavio", kaže se u njegovom obraćanju.

Bonus video: