Bulatović: Otišao izdanak ugledne porodice Radovića; Demokrate i Đukić upitili inicijativu za proglašenje dana žalosti

A predsjednik SO Kolašin, Milan Đukić kazao je da je u petak poslao zvaničan dopis predsjedniku opštine Milosavu Bulatoviću u kome je tražio da on shodno svojim nadležnostima nedelju 1.11. 2020. proglasi Danom žalosti na teritoriji opštine Kolašin

12753 pregleda 110 reakcija 11 komentar(a)
Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović
Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović

Predsjednik opštine Kolašin Milosav Bulatović uputio je saučešće Mitropoliji crnogorsko primorskoj i porodici Mitropolita Amfilohija.

U telegramu upućenom sveštenstvu, monaštvu i vjernicima Mitropolije Crnogorsko Primorske se ističe da „žalimo zbog smrti njegovog preosveštenstva Mitropolita Crnogorsko Primorskog Amfilohija“.

Kako se dalje dodaje, mitropolit Amfilohije će, kao rođeni Kolašinac, ostaće upamćen kao važan akter društveno-istorijskih događaja u Crnoj Gori, krajem 20-og i početkom 21 vijeka.

"U svoje lično ime i u ime opštine Kolašin,upućujem izraze iskrenog saučešća sveštenstvu,monaštvu i vjernicima Mitropolije Crnogorsko Primorske", kaže se u saopštenju. Bulatović je izrazio saučešće i porodici Amfilohija Radovića, ističući da je otišao izdanak ugledne porodice Radovića iz Donje Morače.

Đukić: Bulatović da proglasi dan žalosti

Presjednik SO Kolašin Milan Đukić, uputio je izraze saučešća sveštenstvu i monaštvu Mitropolije crnogorsko – primorske, eparhija kolašinske i moračko – rovačke i svim vjernicima, u ime Skupštine opštine Kolašin.

"Tužni smo u Kolašinu mi koji vjerujemo, tužni zbog smrti poglavara naše Crkve u Crnoj Gori. Bila je čast i zadovoljstvo svjedočiti uzvišenoj ličnosti i riječi božjoj našeg Mitropolita na bogosluženjima u Manastiru Morači i drugim crkvama i manastirima. Njegov život, obrazovanje i posvećenost vjeri ostaće istaknuti primjer u pravoslavnom svijetu. Njegov neprikosnoveni autoritet i mudrost crkvenog poglavara bili su oslonac narodu u teškim periodima i izazovnim momentima novije crnogorske istorije. Smrt Mitropolita Amfilohija veliki je gubitak za sve pravoslavne vjernike u svijetu, ali njegova ličnost i duhovno nasleđe ostat će neponovljivi uzor i dokaz ljubavi prema Hristu" kazao je Đukić.

On je, kako je kazao, u petak poslao zvaničan dopis predsjedniku opštine Milosavu Bulatoviću u kome je tražio da on shodno svojim nadležnostima nedelju 1.11. 2020. proglasi Danom žalosti na teritoriji opštine Kolašin zbog smrti Mitropolita Amfilohija.

I Demokrate uputile inicijativu za proglašenje dana žalosti

Incijativu da se, povodom smrti mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija, nedjelja 1. novembra proglasi danom žalosti u Kolašinu, predsjedniku Opštine Milosavu Bulatović, uputio je i odbornički klub Demokrata.

„Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) je rođen na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači, od oca Ćira i majke Mileve, rođene Bakić. Svjetovno ime mu je bilo Risto. Potomak je po srodstvu vojvode Mine Radovića, jednog od prvih plemenskih kapetana crnogorskih, koji je prisajedinio Moraču Crnoj Gori 1820. godine. Pored činjenice da je rođeni Kolašinac, mitropolit je i nosilac drevnih titula: Egzarh Sveštenog trona pećkog, kao i Arhiepiskop cetinjski“- napisao je u obrazloženju incijative šef odborničkog kluba Demokrata Vladimir Martinović.

"Iako sam juče u ime odborničkog kluba Demokrata Kolašin, i kao neko ko poštuje sve vjere i nacije, vjernike i ateiste, ko ljude dijeli samo na dobre i loše, dobronamjerno i bez želje da se politizuje ova jako osjetljiva tema, kako sam i naveo, uputio Inicijativu predsjedniku Opštine Kolašin Milosavu Bultoviću i predsjedniku SO Kolašin Milanu Đukiću da se nedelja 1.11.2020. proglasi danom žalosti jer je Mitropolit Amfilohije rođeni Kolašinac. Umjesto odgovora danas dobijamo saopštenja u vidu izraza saučešća i prebacivanja odgovornosti unutar kolašinske koalicije. Da zaključim, ukoliko ostanu pri stavu da se sjutrašnji dan ne proglasi kao dan žalosti, a to su uradile neke druge opštine poput Tivta, Kotora, Berana... Koalicija DPS-GB-SD ostaće upisana neslavnim slovima kolašinske i crnogorske istorije", zaključio je Martinović.

Bonus video: