Barska opozicija trazi referendum i potpis Biram Bar, Cakan trazi sastanak

"Na nama je, kao odbornicima i kao predstavnicima građana, odgovornost da uradimo sve što možemo, u proceduralnom i političkom smislu da se zaustavi gradnja, odnosno uništavanje parka"
2500 pregleda 3 komentar(a)
Barske Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Barske Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 01.02.2019. 16:33h

Na Inicijativu odbornika Demokratske Crne Gore, odbornici opozicionih partija u Skupštini opštine Bar, URA-e, DF-a, SNP-a, SDP-a i Prave Crne Gore, potpisali su zahtjev za zakazivanje sjednice Skupštine opštine radi donošenja Odluke o raspisivanju opštinskog referenduma, saopšteno je iz Demorkatske Crne Gore.

"Biram Bar kao Klub odbornika u svom odgovoru na Predlog opozicionih odbornika, posebno je istakao da im je kao uslov za potpisivanje to da li Građanska inicijativa želi da podrži Predlog odluke o sazivanju opštinskog referenduma, te da im je njihova iskazana volja preduslov da i njihov Klub potpiše Predlog odluke", navodi se u saopštenju.

Demokrate, kako kažu, podržavaju Građansku inicijativu i ne žele da ih miješaju u političke odluke.

"Na nama je, kao odbornicima i kao predstavnicima građana, odgovornost da uradimo sve što možemo, u proceduralnom i političkom smislu da se zaustavi gradnja, odnosno uništavanje parka. Zato je jedina naša mogućnost održavanje sjednice po pitanju opštinskog referenduma, gdje se ljudski nadamo da će i oni uzdržani promijeniti svoju raniju odluku".

"Napominjemo, kao što smo u obrazloženju Odluke naveli, a polazeći od iznijetih činjenica i odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi u kojoj građani i organi lokalne samouprave uređuju i upravljaju određenim javnim i drugim poslovima u skladu sa ovim Zakonom (član 1), jedini preostali ishod nastalih neslaganja građana kao nosioca suvereniteta i organa lokalne samouprave jeste da Skupština opštine Bar donese Odluku o raspisivanju opštinskog referenduma i na taj način se obezbijedi 'Učešće građana u ostvarivanju lokalne samouprave' (Poglavlje 11 Zakona o lokalnoj samoupravi)"

"Time je stav opozicionih odbornika više nego jasan, pa prema tome nema potrebe za bilo kakvim sastancima. Očekujemo potpis odbornika Biram Bar", zaključuje se u saopštenju.

Dokument u kome Biram Bar poziva opozicione odbornike na sastanak je dostavljen i "Vijestima".

U tom dopisu se opozicija i predstavnici Građanske inicijative pozivaju na sastanak sa predsjednikom "Biram Bar" Radomirom Novakovićem i u njemu se navodi da je prisustvo Građanske inicijative kao pokretača protesta obavezno jer su insistirali na tome da stranke ne koriste skupove za političku promociju.

Navodi se i da Biram Bar, želi da čuje da li opozicija ima neke druge informacije, s obzirom da "se situacija u klubovima DPS-a, SD-a i BS-a nije promijenila i da će oni sigurno glasati protiv referenduma".

Bonus video: