HN: U petak počinje vježba za spašavanje stradalih u zemljotresu

Stručni nadzor vježbe će obavljati instruktori iz Hrvatske i Slovenije, koji će biti zaduženi i da poslednjeg dana vježbe izvrše provjeru stečenog znanja polaznika i na osnovu toga dodijele adekvatne sertifikate
2 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2018. 14:45h

Četvorodnevna vježba simulacije prirodne katastrofe – zemljotresa počinje sjutra na hercegnovskom dijelu planine Orjen, saopšteno je iz lokalne uprave.

Pored Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi, učestvovaće Služba zaštite i spasavanja Kotor, kao i vatrogasne jedinice iz tri hrvatska grada: Opatije, Rijeke i Dubrovnika. Vježbu će pohađati dvadesetak pripadnika jedinica za potragu u zemljotresima i sedam potražnih pasa.

“Riječ je o prvoj vježbi ovog tipa u Crnoj Gori, a strateški partner i pokrovitelj vježbe je Opština Herceg Novi, koja je preko lokalne Službe zaštite i spašavanja i organizator vježbe.

Kako se Herceg Novi grad nalazi na trusnom području, namjera Opštine je da proširi saradnju sa gradovima u okruženju, kako bi razmjenjivali iskustva, unaprijedili sistem zaštite i u slučaju vanrednih okolnosti i katastrofa mogli računati jedni na druge, navodi se iz lokalne uprave.

Praktično-pokazna vježba sastojaće se od nekoliko segmenata: pružanje prve pomoći, spašavanje sa visina i dubina, potraga sa potražnim psima obučenim za potrage u ruševinama i na otvorenom prostoru.

Stručni nadzor vježbe će obavljati instruktori iz Hrvatske i Slovenije, koji će biti zaduženi i da poslednjeg dana vježbe izvrše provjeru stečenog znanja polaznika i na osnovu toga dodijele adekvatne sertifikate.

Galerija

Bonus video: