Potonja litija Amfilohijeva

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao da se nada da će Amfilohije biti posljednji vladika koji je morao braniti crkvu od dijela svoga naroda. Patrijarh srpski Irinej istakao da je vladika apostolskom revnošću krčio korov na njivi Gospodnjoj, obnavljajući zapušteno ili napušteno

44368 pregleda 1084 reakcija 55 komentar(a)
Mitropolit sahranjen u kripti Hrama, Foto: Boris Pejović
Mitropolit sahranjen u kripti Hrama, Foto: Boris Pejović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je juče u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, u prisustvu više hiljada građana.

Tokom liturgije, opela i sahrane masovno su kršene epidemiološke mjere za suzbijanje koronavirusa, jer brojni građani, ali i sveštenstvo, nisu nosili maske, niti je bila obezbijeđena distanca.

Nakon liturgije, koja je počela u devet časova, kovčeg sa mitropolitovim tijelom iznijet je iz hrama, gdje je služeno opijelo. Sahrana je obavljena oko 14 časova.

Amfilohije preminuo u 83. godini: Detalj iz Hrama
Amfilohije preminuo u 83. godini: Detalj iz Hramafoto: Boris Pejović

Govoreći nad Amfilohijevim odrom, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je da je mitropolit tamo “gdje su naši sveti preci i tamo gdje će svi živi jednog dana biti”.

Irinej u Hramu
Irinej u Hramufoto: Savo Prelević

On je kazao da se Amfilohije po ustoličenju na tron mitropolita crnogorsko- primorskog susreo sa mnogim problemima i teškim stanjem:

“Dočekao ga je narod otuđen od vjere, većina hramova pretvorena u torove za stoku, prazni manastiri bez monaštva, mali broj sveštenika... Uz pomoć Božju, trudom i velikim naporom, mitropolit Amfilohije je apostolskom revnošću krčio korov na njivi Gospodnjoj, obnavljajući ono što je zapušteno ili napušteno”, istakao je Irinej.

Za kratko vrijeme, kako je rekao, “duhovno je vaskrsavala Crna Gora i postajala primjer i ugled Srpskoj crkvi i srpskom narodu”.

Irinej je istakao da je duhovno obnovljena Crna Gora, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, imala snagu da se odupre i da stane u odbranu svojih svetinja - “da podigne duh i ugled svoga imena koga je prethodna vlast svela u nacionalnu manjinu”.

On je istakao da je pokojni mitropolit bio pokretač i nosilac svih obnova u Crnoj Gori:

“Zato će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji kao ugledne ličnosti. On je u vrhu srpskog bogoslovlja našeg vremena”.

Irinej je istakao da svojim upokojenjem Amfilohije ostavlja veliku prazninu u životu crkve, a posebno u rješenju problema vezano za crkvu u Crnoj Gori.

Srpski patrijarh je kazao da ono što je Amfilohije nosio u srcu i kao amanet ostavio su ljubav prema Kosovu i Metohiji i da se obnovi kapela na Lovćenu.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da se nada da će Amfilohije biti poslednji vladika koji je morao braniti crkvu od dijela svoga naroda.

Bečić i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Bečić i predsjednik Srbije Aleksandar Vučićfoto: Boris Pejović

“A branio si je i odbranio tako da si svakom unaprijed oprostio. I da tako nijesi postupio, nema tog Crnogorca koji ti ne bi zamjerio, a nije jer si svetinju u sebi nosio. Znao si to jer si sam kao morački sin oštar u izražaju, a blag u postupanju. Tako braniti, a ništa ne uzeti, toliko uraditi, a sve podariti, toliko sagraditi, a sve pokloniti, mogu samo veliki i besmrtni”, kazao je Bečić.

On je rekao da kao predsjednik Skupštine, u Hramu pred svetim odrom, stoji u ime svih građana koji su ih birali i predlagali, ne samo da ih predstavljaju i u njihovo ime odlučuju, nego da se i u njihovo ime zahvale i oproste.

“Ovaj put nešto drugačije, jer je on neko sa kim se morate oprostiti, a sa kojim se nije moguće rastati. Baš tako se i ja danas opraštam od tebe vladiko, vjerujući da se nikada nećemo rastati”, kazao je Bečić.

Poručio je da preminuli mitropolit počiva u Podgorici i Crnoj Gori, najljepšoj zemlji na svijetu.

“Čuvaj nam i blagosiljaj Crnu Goru, našu majku i otadžbinu. Čuvaj je baš onako kako si se znao suprotstaviti kada su je znali omalovažiti. Živjelo pomirenje, živjela Crna Gora“, kazao je Bečić.

Mandatar Zdravko Krivokapić kazao je da je jučerašnji dan litija svih dosadašnjih litija koje su se slile sa svih krajeva i da je predvodi mitropolit Amfilohije.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Boris Pejović

Krivokapić je rekao da je svaki susret sa Amfilohijem bio radost i učenje.

“Moja najveća radost je naš susret 30. avgusta uoči ponoći. Taj tvoj zagrljaj nosiću do svoje potonje ure, a riječi koje si rekao neka odzvanjaju našim srcima. Rekao si: ‘Blago meni’“, kazao je Krivokapić.

On je istakao da je smrt Amfilohija izuzetan gubitak za narod, ali i za pravoslavlje:

“Građani Crne Gore ostali su bez velikana koji stoji rame uz rame sa Svetim Petrom Cetinjskim i genijalnim Njegošem“.

On je kazao da je mitropolit “vođen samirnom bogomudrošću usavršavao svete vrline ka svemu vječnom i bogovječnom”.

“Za ovaj prolazni zemaljski trenutak svjedočio je da su preduslovi samo dvije stvari - iskrenost i istina, i zato njegove riječi gromko odzvanjaju i nadaleko se čuju. Iako si vaskrsnuo Crnu Goru, doživio si da trpiš nevolje i muke radi Gospoda i to od svoga naroda, znajući da tako postaješ bliži Bogu. Valjda je to usud trona Svetog Petra Cetinjskog”, rekao je Krivokapić.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je da je dolazak velikog broja značajnih ličnosti, naroda i sveštenstva, na sahranu Amfilohija pod teškim uslovima - veliki događaj ravan velikoj žalosti koja je snašla Crnu Goru. Poručio je da je mitropolit juče mogao reći - “dobar rat ratovah, crkvu svrših, vjeru održah”.

“A kako je ratovao taj rat? Najjačim oružjem. Istinom Božijom i pravdom, ali i ljubavlju, i molitvom, i trpljenjem, i praštanjem. Zato je i pobijedio u svakoj bici do danas, a njegova smrt je zapečatila sve njegove pobjede do dana današnjeg. Zato i njegovu smrt, njegovu blaženu končinu, doživljavamo kao pobjedu. Jeste velika žalost, ali to je takva žalost koja će se milošću Božijom pretvoriti u radost, ne samo Mitropolije crnogorsko-primorske, nego, uvjereni smo, mnogo šire i utješiće sve one koji danas plaču zbog rastanka sa mitropolitom Amfilohijem širom pravoslavne vaseljene”.

Pisac i akademik Matija Bećković kazao je da velike ljude smrt samo uvećava i uveličava i da počinje drugi, vječni život Amfilohija Radovića.

On je podsjetio da je mitropolitu Amfilohiju 1990. godine, prilikom ustoličenja na Cetinju, rekao da “ako želi biti svet, nema boljeg mjesta ni zemlje za takvu priliku i ulogu”.

“Kažu da Bog svakog drži na zemlji dok ne uradi ono za šta se rodio, tako ga je Gospod pozvao u pravi čas, da je ranije, ne bi valjalo. Na nebo gdje će sad moći više da učini za svoj narod i crkvu, nego da je ostao na zemlji... Nova, preporođena Crna Gora počinje od ‘A’, zato smrt nikome nije pala lakše nego njemu, zato je na odru ovako blažen i spokojan, zato mi plačemo, a on i nebo se raduju”.

Bećković je rekao da mitropolit nije bio samo čovjek, nego “svečovjek”:

“Besudnu zemlju, u kojoj su rasle samo krvave voćke, je kalemio i plemenio i namirisao svojim junaštvom, ljubavlju i poštenjem moleći Crnu Goru i Crnogorce da se vrate svom obrazu”.

Bećković je ocijenio da su ovakvu sahranu imali samo kralj Aleksandar i patrijarh Pavle.

Episkop bački Irinej je u liturgijskoj besjedi rekao da je pored tuge zbog rastanka s mitropolitom “radost veća, jer znamo da je rastanak privremen”. On je istakao da je mitropolit Amfilohije već u djetinjstvu, “što je tada bio izuzetak u vremenu bezbožništva, kao dječak iz Morače svim srcem primio Hrista”.

Istakao je da nije istina da je mitropolit preminuo od virusa, nego je 11 dana bio pobjednik tog virusa, ali da “njegov organizam i tjelesna slabost nisu izdržali to iskušenje”.

Vladika Irinej je rekao da je životna deviza mitropolita Amfilohija bila - “sve za Hrista, a Hrista ni za šta”, i dodao da ovako govoreći o mitropolitu ne želi da stvara kult ličnosti, niti je mitropolit Amfilohije tome težio.

Sahrani je prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar za ljudska prava u odlazećoj Vladi Mehmet Zenka.

Krivokapić, Bečić i Vučić
Krivokapić, Bečić i Vučićfoto: Boris Pejović

Sahrani je prisustvovala i načelnica Pulmološke klinike u Kliničkom centru Jelena Borovinić Bojović, koja je liječila Amfilohija.

Posljednju počast Amfilohiju koji je preminuo u 83. godini odali su i mnogi poslanici crnogorskog parlamenta iz redova nove vlasti.

Sahrani su, između ostalih, prisustvovali i predsjednici opština Budva i Kotor, Marko Carević i Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović i predsjednik SO Kotor Dejan Vukšić.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je u 83. godini u Kliničkom centru Crne Gore, u petak, 30. oktobra, od posljedica izazvanih koronavirusom.

Bonus video: