U Domu zdravlja Bar od danas brzi antigen testovi na koronavirus

Rezultati su gotovi nakon 15 do 20 minuta, kazala je direktorica Doma zdravlja, dr Branka Purlija

10239 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od jutros su u barskom Domu zdravlja u upotrebi brzi antigen testovi u cilju bržeg otkrivanja infekcije koronavirusom, kazala je za Radio Bar direktorica te zdravstvene ustanove, dr Branka Purlija.

"Svi građani koji su suspektni na kovid, koji imaju bilo kakve znake kovid infekcije – povišenu temperaturu, respiratorne smetnje, oštećeno čulo mirisa ili ukusa, biće tretirani ovim brzim testovima, a rezultati su gotovi nakon 15 do 20 minuta. I dalje će se sprovoditi PCR dijagnostika, za pacijente koji su hospitalizovani, one koji imaju zakazane hirurške intervencije ili koji su na hemio i radio terapiji”, kazala je Purlija, kako prenosi Bar info.

Sa jučerašnjih 35 novozaraženih, u Baru je ukupno 281 osoba sa infekcijom koronavirusom. Oporavljenih je 457.

“Ukupno testiranih je 3.254, a pod epidemiološkim nadzorom trenutno je 205 osoba. U toku vikenda obavljeno je 67 pregleda u Covid ambulanti, a broj pacijenata je sve veći, naročito u ambulanti za odrasle. Svi zdravstveni radnici, doktori, sestre, patronaža, higijeničari - bukvalno svi vode neumornu bitku, a naoružani smo i znanjem i strpljenjem, ali nam je prijeko potrebna podrška i disciplinovanost naših sugrađana. Jedino tako možemo izaći i zadovoljni i dobiti ovu bitku”, poručila je Purlija.

Prošlog utorka počela je vakcinacija protiv gripa, a poručeno je 1.800 doza vakcine. Prvi kontingent od 500 vakcina distribuiran je istog dana Domu zdravlja Bar i isturenim ambulantama u Starom Baru, Sutomoru, Virpazaru i Ostrosu. Odaziv je bio velik, a sjutra se očekuje drugi kontigent vakcina, koje isporučuje Montefarm, prenosi Bar info.

Purlija ističe da je preporučljivo da se vakcinišu sve osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici i zdravstveni radnici, kao i da su vakcine proizvod renomiranih proizvođača.

“Zakazivanje se obavlja preko izabranih doktora, kako bi se izbjegla gužva”, ističe ona, dodajući da na ulazu u Dom zdravlja vrši trijaža (mjerenje tjelesne temperature, ispunjavanje upitnika…).

“Vakcinu mogu da prime i oni koji su odbolovali kovid infekciju – preporuka je da se primi najranije mjesec od izliječenja”, objašnila je direktorica Doma zdravlja..

Bonus video: