Inspekcije će olabaviti kontrole ugostitelja?

Više inspektora potvrdilo “Vijestima” da im je u subotu veče usmeno saopšteno da ugostitelje i privrednike ne kontrolišu u punom kapacitetu, a posredna potvrda za to sinoć stigla i od NKT. Senad Begić smatra da Podgorica teško može izbjeći prelazak u “grupu tri”, u kojoj se podrazumijeva zabrana rada kafića i zatvaranje škola

32156 pregleda 138 reakcija 30 komentar(a)
Rekordan broj novozaraženih, Foto: Saša Matić/ Vlada Crne Gore
Rekordan broj novozaraženih, Foto: Saša Matić/ Vlada Crne Gore

Inspektori koji kontrolišu poštovanje mjera za suzbijnje koronavirusa dobili su tokom vikenda usmena obavještenja da ubuduće ne kontrolišu u punom kapacitetu poštovanje mjera za suzbijanje koronavirusa.

To je „Vijestima“ nezvanično potvrđeno iz više različitih inspekcija, koje djeluju u okviru Uprave za inspekcijske poslove.

Izvori „Vijesti“ tvrde da im je javljeno da „olabave kontrole, posebno ugostiteljskih objekata“, a ocjenjuju da je takva naredba u subotu veče uslijedila nakon okupljanja građana pred Hramom Hristovog vaskrsenja, zbog smrti mitropolita Amfilohija.

Posredna potvrda sinoć je stigla i od Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

„NKT iskazuje puno razumijevanje za brojne inicijative i reagovanja građana i privrednika, a posebno ugostiteljskog sektora, koji su pretrpjeli mnoga odricanja i čija je egzistencija teško pogođena restriktivnim mjerama. Sada, kada svi svjedočimo najgrubljem kršenju mjera, s pravom se pitaju za šta su se žrtvovali i kakav je smisao daljeg zadržavanja mjera koje ih teško pogađaju i ugrožavaju njihov opstanak, brojna radna mjesta i egzistenciju brojnih porodica. Zbog toga NKT je preporučilo IJZ da dodatno sagleda opravdanost zadržavanja restriktivnih mjera koje pogađaju privrednike. U slučaju zadržavanja tih mjera, NKT predlaže Vladi da razmotri mogućnost povećanja iznosa subvencija za zaposlene u djelatnostima koje su pogođene restrikcijama“, poručili su iz NKT.

Podgorici prijeti novo zaključavanje?

Institut za javno zdravlje (IJZ) i privatne laboratorije registrovale su juče rekordan broj novozaraženih u jednom danu, među 1.299 uzoraka na novi koronavirus bilo je 496 pozitivnih.

Iz IJZ je saopšteno da je iz Podgorice 225 novoinficiranih, Nikšića 61, Budve 39, Bijelog Polja 25, Berana 23, Bara 22, Ulcinja 21, Kotora 20, Cetinja 17, Herceg Novog 16...

Prijavljeno je sedam smrtnih ishoda povezanih sa kovid-19 infekcijom, a preminuli pacijenti su bili iz Podgorice (2), Nikšića, Bijelog Polja, Budve, Tivta i Kotora. Najstariji preminuli imao je 83 (rođen 1937) a najmlađi 60 godina (rođen 1960)”, saopšteno je iz IJZ.

Prijavljen je oporavak 240 pacijenata. Dragoslav Tomanović, direktor Opšte bolnice Bar, kazao je da je trenutno hospitalizovan 271 kovid pacijent. Dešavanja na terenu apsolutno ne idu u prilog epidemiološkoj situaciji i za očekivati je da broj oboljelih bude još veći, kazao je pomoćnik direktora IJZ Senad Begić. On je kazao da ne vidi drugi način da se izbjegne širenje virusa, osim pooštravanja mjera. Begić je kazao da Podgorica teško može izbjeći prelazak u “grupu tri”, u kojoj se podrazumijeva zabrana rada kafića i zatvaranje škola, ali i istakao da strahuje da bi glavni grad mogao preći u “grupu četiri” u kojoj se podrazumijeva i zabrana izlaska nakon 22 sata. Kazao je i da pretpostavlja da broj uzoraka na čekanju u IJZ nije manji od 1.500.

NKT: Drastično kršenje mjera

Iz NKT-a su sinoć najoštrije su osudili „drastično kršenje propisanih epidemioloških mjera za zaštitu zdravlja i života građana u protekla tri dana“.

Pozvali su građane da u narednim danima u potpunosti poštuju preventivne mjere, izbjegavaju sve kontakte koji nijesu neophodni i štite djecu i stare od vanporodičnih okupljanja.

„Predstavnici nove parlamentarne većine, sveštenstvo SPC uključujući i dio zdravstvenih radnika svojim ličnim primjerom nepoštovanja propisanih mjera i podsticanjem na masovno prisustvo, pokazali su neshvatljivu neodgovornost prema zdravlju i životima građana. Posljedice ovakvog postupanja u jeku drugog talasa pandemije, u narednim danima će izvjesno dodatno otežati epidemiološku situaciju, dodatno opteretiti zdravstveni sistem i ugroziti živote velikog broja građana“, saopšteno je iz NKT.

Inspekcija bez odgovora, Raonić kritikovala kolege

Iz podgoričke komunalne policije i Uprave za inspekcijske poslove juče nisu odgorili da li su za vikend izlazili na teren kod Hrama Hristovog vaskrsenja i ako jesu, šta je tom prilikom konstatovano. V.d. direktorica Kliničkog centra (KC) Danijela Raonić nije odgovorila na pitanje “Vijesti” kakav je protokol te ustanove kada je u pitanju preuzimanje pokojnika i da li je uobičajeno pa i kad je u pitanju vjerski poglavar da to bude na način kao u slučaju mitropolita, kao i da li su i u kakvom riziku izloženi pacijenti i ljekari Interne klinike i KC uopšte.

Nije odgovorila ni na naše pitanje u vezi sa činjenicom da je na sahrani mitropolita Amfilohija bila i načelnica Pulmološke klinike KC-a. Raonić je saopštila da je epidemiološka situacija alarmantna.

Neki nisu nosili masku jer su preležali koronu

Tokom sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog masku nije nosio predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević, kao ni poslanici koalicije “Za budućnost Crne Gore” Andrija Mandić, Milan Knežević, Milutin Đukanović, Dragoslav Šćekić, Milun Zogović, Goran Danilović, Marko Milačić, Maksim Vučinić, Dragan Bojović...

Na pitanje zašto nije nosio masku kako bi u jeku epidemije koronavirusa zaštitio sebe i druge i ispoštovao mjere NKT za zarazne bolesti, najmlađi poslanik u Skupštini i predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić je poslao skeniran negativan rezultat testa na koronavirus i istakao da ima razvijena antitijela na virus i da nije rizična grupa.

“Držao sam propisno rastojanje od ljudi koji pripadaju rizičnoj grupi, koji su se vidno čuvali od mene”, kazao je Vučinić.

Dragoslav Šćekić je nenošenje maske obrazložio time što je, kako tvrdi, bezbjedan za druge ljude kada se radi o koronavirusu.

“Početkom septembra sam imao simptome i bio 20 dana u kućnoj izolaciji, uz prateću terapiju i mislim da sam, samim tim, bezbjedan za okolinu i da sam stekao antitijela na virus”, istakao je Šćekić u izjavi za “Vijesti”.

Milačić je za “Vijesti” kazao da “lutanje NKT-a od marta do danas nisu ni njega, a očigledno ni narod Crne Gore, ubijedila u ispravnost njihovih odluka, ali i da lično nije smatrao primjerenim da prekriva lice pred Bogom i Mitropolitom u času istorije ovog naroda”.

“Zabranili su škole i kafiće u martu kada nije bilo oboljelih, a dozvolili u septembru kada ima 4.000. Nisu reagovali na patriotski skup u Podgorici, a jesu na litije u Šavniku. Nisu se oglašavali kada se u istoj situaciji nađu Milutin Simović i Ivan Vuković. Neka se NKT zapita zašto narod ne poštuje njihove mjere. Broj oboljelih u Crnoj Gori najbolje govori kako su radili i kako rade”, rekao je Milačić.

Vučurović je kazao da je samo na trenutke skinuo masku:

“Većinu, odnosno 80 odsto vremena sam nosio masku, povremeno sam je skidao, i to se vidi na nekim fotografijama, svakako, ja imam fotografije gdje se vidi da sam je nosio”.

Iako se novinar “Vijesti” tokom sahrane Amfilohija uvjerio da poslanik SNP-a Dragan Ivanović nije nosio medicinsku masku neko vrijeme, on je to negirao.

“Ja sam nosio masku čitavo vrijeme, te nijeste u pravu”, kazao je Ivanović.

Iako se na pojedinim fotografijama i video-snimcima vidi da poslanik Ujedinjene Crne Gore, doktor medicine i specijalista opšte hirurgije Vladimir Dobričanin nema masku, on je kazao da je masku nosio, ali da je u nekoliko navrata skinuo: “Masku sam bio samo na trenutak skinuo, a Vi provjerite snimke”.

Na pitanje nije odgovorio predsjednik Opštine Budva Marko Carević, kao ni poslanici Đukanović, Zogović, Danilović.

Bonus video: