Za barke sa jačim motorima posebne dozvole

“Na Skadarskom jezeru duva devet vrsta vjetrova, talasi u momentu postanu ogromni, motori nam bukvalno spasavaju živote. Ko ribolovi na jezeru, zna odlično kakvi su uslovi tamo”, kazao je Frljučkić

3394 pregleda 29 reakcija 11 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević

Vlasnici ribarskih barki iz Podgorice, Malesije i Zete najavili su da će se danas okupiti na Vranjini da bi izrazili revolt, jer im, tvrde, policija ne dozvoljava da plove Skadarskim jezerom i love.

Kako je “Vijestima” kazao Safet Frljučkić, koji lovi na jezeru 40 godina, policija im ne dozvoljava da plove, jer im motori imaju veću jačinu od deset kilovati.

“To se dešava posljednjih dana, ranije nismo imali ograničenja u pogledu jačine motora. Registrovali smo svoja plovila, za šta pojedini daju godišnje i 600 eura, a osim toga plaćamo dozvolu za ribolov Nacionalnom parku i to 400 eura. Od ribolova živim, time se bavio i moj otac”, kazao je Frljučkić.

On tvrdi da im motori veće jačine omogućavaju da se izbore sa strujama na Skadarskom jezeru i vjetrovima.

“Na Skadarskom jezeru duva devet vrsta vjetrova, talasi u momentu postanu ogromni, motori nam bukvalno spasavaju živote. Ko ribolovi na jezeru, zna odlično kakvi su uslovi tamo”, kazao je Frljučkić.

Dodao je da im za plovidbu sada traže posebnu dozvolu, a da su se za rješenje problema obratili i Upravi Nacionalnog parka “Skadarsko jezero”, ali da nisu naišli na razumijevanje.

Iz preduzeća “Nacionalni parkovi Crne Gore” kazali su da su, kao realan problem za ribare i privrednike koji prevoze turiste, prepoznali ograničenje upotrebe plovila do 10 konjskih snaga.

„Vijestima“ su kazali da su, kroz komunikaciju sa nadležnim državnim organima, u prvom redu sa Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine i Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, u čijoj je isključivoj nadležnosti sprovođenje odredbi novog Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, predložili rješavanje problema u što kraćem roku.

„S tim u vezi, u cilju prevazilaženja riješavanja ovog problema, dogovoren je sastanak sa predstavnicima Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, u srijedu“, saopštili su iz NPCG.

Dodali su da je za inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredbi Zakona o pomorskoj plovidbi koji je nedavno stupio na snagu, nadležna Inspekcija bezbjednosti plovidbe Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

I drugi ribari koji su kontaktirali “Vijesti”, tvrde isto što i Frljučkić, a dodali su da su juče imali sastanak sa nadležnima iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, gdje im je saopšteno da im za motore veće snage od 7,35 kW treba posebna dozvola tog Vladinog resora i da treba da podnesu pojedinačne zahtjeve.

Prema Zakonu o sigurnosti pomorske plovidbe, na Skadarskom jezeru zabranjena je plovidba plovilima na vodeni mlazni pogon i korišćenje plovnih objekata sa motorom jačine preko 7,35 kW bez odobrenja organa uprave nadležnog za zaštitu prirode.

Ribari poručuju da od ulova godinama prehranjuju porodice.

“Od ulova na jezeru prehranjujemo porodice. Tako je godinama, a ovakvim potezom nam je ugrožena egzistencija. Zabrana za motore iznad deset kilovata nema veze sa zaštitom sredine”, kaže Frljučkić.

Bonus video: