Petković: Vodosnabdijevanje ostrva Gospa od Milosti važan projekat

Direktor DOO „Vodovod i kanalizacija“ Alen Krivokapić takođe smatra da ovom važnom i zahtjevnom projektu treba prići sa maksimalnom ozbiljnošću i odgovornošću

2098 pregleda 5 komentar(a)
Ostrvo Gospe od Milosti, Foto: Siniša Luković
Ostrvo Gospe od Milosti, Foto: Siniša Luković

Rješavanje problema vodosnabdijevanja ostrva Gospe od Milosti u Tivatskom zalivu, jedan je od važnijih projekata – zaključeno je danas na sastanku predsjednika SO Tivat dr Andrije Petkovića i direktora DOO „Vodovod i kanalizacija“ Tivat Alena Krivokapića.

„Plan je da se u narednom periodu razmišlja o realizaciji ovog projekta koji je sigurno u vrhu liste prioriteta i koji čeka već više godina. Drago mi je da smo od zainteresovanih za rješavanje ovog problema naišli na razumijevanje u pogledu trenutnih finansijskih mogućnosti. Sa revitalizacijom opustošene opštinske kase svakako ćemo krenuti u realizaciju. Živopisna vegetacija na Gospi i njeno njegovanje, veliki je motiv za tako nešto", rekao je predsjednik tivatskog parlementa, a prenose iz njegovog kabineta.

Direktor DOO „Vodovod i kanalizacija“ Alen Krivokapić takođe smatra da ovom važnom i zahtjevnom projektu treba prići sa maksimalnom ozbiljnošću i odgovornošću.

„Smatram da je ovaj projekat potrebno realizovati zajedno sa rješavanjem problema vodosnabdijevanja ostrva Sveti Marko, kako bi bio rentabilan. U pitanju je ozbiljna investicija, a DOO „Vodovod i kanalizacija“ ima tehničke kapacitete za tako nešto", poručio je Krivokapić.

Najmanje ostrvo Krtoljskog arhipelaga – Otok, u narodu poznatije kao Gospa od Milosti ili Školj, čest je motiv na razglednicama iz Tivta i jedan je od najljepših ukrasa Tivatskog zaliva. Manje poznati „brat“ drugog bokeljskog ostrvskog svetilišta Gospe od Škrpjela pred Perastom, Otok je za razliku od peraškog svetilišta- vještački podignutog nasipanjem materijala oko podvodne hridi, prirodnog porijekla. Na tom malom ostrvcetu dimenzija stotinjak sa pedesetak metara nalazi se franjevački samostan i crkva posvećena Gospi od Milosti koja je nastala u drugoj polovini 15.vijeka. Crkva na ostrvu obnovljena je 1854., a kotorski biskup Frano Uccellini 1901. godine svojim je sredstvima iz ruševina opet podigao samostan i ukrasio crkvu. Na Školju je Uccellini uredio i ljetnjikovac za đake biskupskog sjemeništa. Ostrvo Gospe od Milosti taj izgled zadržalo je do danas plijeneći skladom kamenog zdanja samostana i crkve koji, iako se nalaze na tako maloj površini kopna usred mora, imaju i predivno uređen vrt sa bunarom koji je jedini izvor vode za cijelo ostrvce.

Bonus video: