Kamen-temeljac ponovo na pločniku

Prije pet godina sa “Punktom“ je bio i predsjednik nikšićkog Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista, Slobodan Bato Mirjačić. Obnavljanje kamena-temeljca u junu 2015. godine podržali su Fond za aktivno građanstvo, Opština Nikšić i SUBNOR Crne Gore

8266 pregleda 1 komentar(a)
Kamen-temeljac bačen uz ivičnjak, Foto: Svetlana Mandić
Kamen-temeljac bačen uz ivičnjak, Foto: Svetlana Mandić

Članovi Kulturnog centra (KC) “Punkt“ iz Nikšića postavili su prije pet godina kamen-temeljac nikšićkog Doma revolucije iz 1977. godine na postament, na plato ispred građevine, gdje se danas nalazi parking. Kamen-temeljac, koji je postavio narodni heroj Veljko Zeković, decenijama prije toga bio je zaboravljen i bačen. Sada je opet bačen jer za njega nikako da se nađe adekvatno mjesto.

Prilikom gradnje parkinga, koji je završen u julu ove godine, kamen-temeljac morao je da bude maknut, ali ne i bačen uz ivičnjak parkinga, gdje se i danas nalazi.

Prije pet godina sa “Punktom“ je bio i predsjednik nikšićkog Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista, Slobodan Bato Mirjačić. Obnavljanje kamena-temeljca u junu 2015. godine podržali su Fond za aktivno građanstvo, Opština Nikšić i SUBNOR Crne Gore.

“Nisam znao da je kamen-temeljac bačen. Mi iz UBNOR-a ćemo naći adekvatno mjesto za njega jer on predstavlja simbol jednog vremena, doprinosa građana i njihovog zajedništva”, kazao je Mirjačić. Ideja za gradnju Doma revolucije rodila se na svečanoj sjednici SO Nikšić 18. septembra 1974. godine, a tri godine kasnije Veljko Zeković postavio je kamen-temeljac za Dom koji je počeo da se gradi na temeljima nekadašnje Učiteljske škole.

Za velelepno zdanje čiji je tvorac slovenački arhitekta Marko Mušič, koje je prvobitno bilo planirano na 7.500, a kasnije je prošireno na skoro 22.500 metara kvadratnih, građani su samodoprinosom izdvajali tri odsto. Gradnja je prekinuta 1989. godine zbog nedostatka novca i ukidanja samodoprinosa. Opština je uzalud raspisivala i međunarodne tendere za rušenje ili završetak gradnje, sve do jula 2008, kada je reagovalo Ministarstva kulture, koje je riješilo da nastavi gradnju i završetak radova najavilo za 2016. godinu. Malo se pričekalo sa nastavkom radova na “plavoj grobnici”, kako su Nikšićani zvali Dom revolucije koji je odnio 16 života, dok je desetine njih povrijeđeno. U martu 2018. počela je njegova rekonstrukcija. U oktobru prošle godine otvoren je fitnes centar, a ove godine, tri dana prije održavanja parlamentarnih izbora, potpredsjednik Vlade Milutin Simović svečano je otvorio dva trgovinska objekta.

MI “Goranović” je pod zakup uzela oko 1.800 kvadrata, a dio Doma je dat lokalnoj radio-televiziji i Inovaciono preduzetničkom centru “Tehnopolis” i očekuje se da u narednom periodu i taj dio bude valorizovan. Planirano je da se izgradi još jedan parking sa 50 mjesta, tako da bi ostalo oko 5.000 kvadrata koji će zadržati postojeći izgled.

Bonus video: