Nikšićki ekolozi podijeli kante za odlaganje otpada od pesticida poljoprivrednim proizvođačima

„Sastancima na kojima su predate kante prisustvovali su proizvođači malina, jabuka, krompira, različitog povrća, ali i predstavnici kompanije 'Štrabag' koja održava puteve u opštini Nikšić i koristi pesticide u svakodnevnim poslovima. Kroz ovu aktivnost započeli smo saradnju sa kompanijom 'Naše voće', koja u Župi nikšićkoj proizvodi različite sorte jabuke u najvećem voćnjaku u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju DMEN-a

4598 pregleda 2 komentar(a)
Kante za odlaganje otpada od pesticida, Foto: DMEN
Kante za odlaganje otpada od pesticida, Foto: DMEN

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) podijelilo je poljoprivrednim proizvođačima 20 kanti za odlaganje otpada koji nastaje nakon upotrebe pesticida. Na kantama se nalaze naljepnice koje sadrže uputstvo o rukovanju praznom ambalažom.

„Sastancima na kojima su predate kante prisustvovali su proizvođači malina, jabuka, krompira, različitog povrća, ali i predstavnici kompanije 'Štrabag' koja održava puteve u opštini Nikšić i koristi pesticide u svakodnevnim poslovima. Kroz ovu aktivnost započeli smo saradnju sa kompanijom 'Naše voće', koja u Župi nikšićkoj proizvodi različite sorte jabuke u najvećem voćnjaku u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju DMEN-a.

Kako su istakli, poljoprivrednici su tokom sastanka, razmijenili iskustva u korišćenju pesticida, ali i naveli brojne primjere nemara i nebrige za životnu sredinu, te insistirali na povećanju edukacije i razvoju svijesti o ovom problemu.

Podjelom kanti poljoprivrednim proizvođačima DMEN je završio projekat "Da opasan otpad postane neopasan", koji je finansirala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kroz javni konkurs za raspodjelu sredstva za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija.

Bonus video: