Uništili ostatke životinja iz ledenog doba

Građevinske mašine iskopale i izlomile dobro očuvane kosti stare više hiljada godina u arheološkom nalazištu Trlica nadomak Pljevalja

34478 pregleda 524 reakcija 26 komentar(a)
Ostaci u nalazištu nepovratno izgubljeni, Foto: Breznica
Ostaci u nalazištu nepovratno izgubljeni, Foto: Breznica

Građevinske mašine prilikom izgradnje treće trake na putnom pravcu Pljevlja - Prijepolje iskopale su i izlomile dobro očuvane kosti životinja stare više hiljada godina u arheološkom nalazištu u mjestu Trlica nadomak Pljevalja.

To tvrdi predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović, koji će zbog toga podnijeti krivične prijave i zatražiti, kako je naveo, odgovornost ne samo neposrednih izvršilaca, već i onih koji su projektovali izvođenje radova bez prethodne analize i izrade studije koja bi predvidjela zaštitu tog značajnog kulturnog i arheološkog nasljeđa.

“U mjestu Trlica nadomak Pljevalja nalazi se arheološko nalazište i pećina u kojoj su još davne 1968. godine otkrivene kosti slonova i dinosaurusa, po procjeni stručnjaka stare preko sedam milenijuma. Ovaj lokalitet je otkrio bagerista zaposlen u Rudniku uglja Blagoje Jelovac prilikom iskopa trase puta koji se tada tu radio. I tada su ovaj lokalitet i ostaci životinja značajno oštećeni i prepušteni na milost i nemilost nadležnih institucija tadašnje države. Prije nekoliko godina arheolozi su vršili istraživanja u dva navrata na tom lokalitetu za koji tvrde da je od izuzetnog značaja i utvrdili su približnu starost pronađenih kostiju”, naveo je Mitrović.

Kazao je da se “danas se na tom lokalitetu nalaze dobro očuvane, ali razbacane i polomljene kosti životinja koje su građevinske mašine izlomile i iskopale”.

 Izlomljeni ostaci kostiju na putu
Izlomljeni ostaci kostiju na putufoto: Breznica

“Dio ovih predmeta i kostiju je kopanjem polomljen i bačen na deponiju, pa vjerujem da radnici koji izvode radove i ne znaju o čemu se zapravo radi. Neshvatljivo je i nedopustivo da se na ovakav način odnosimo prema sopstvenoj istoriji i nalazištima koji svjedoče o nekim starijim vremenima i narodima koji su ranije, mnogo prije nas nastanjivali ovo područje i živjeli na ovim prostorima. Prosto je neshvatljivo da onaj ko je projektovao proširenje puta i izgradnju treće trake nije izašao na lice mjesta i predvidio zaštitu i izbjegavanje arheološkog nalazišta, već je brutalno oštećeno i prekopano zajedno sa kulturno-istorijskim blagom koje se tu nalazi”, kazao je on. Mitrović navodi da je onaj ko je neposredno radio na iskopavanju mogao vidjeti da se radi o arheološkom lokalitetu jer je isto bilo “iskolčeno i okončeno nakon posljednjeg arheološkog istraživanja, tako da nema opravdanja za ovakvo vandalsko i nerazumno ponašanje, osim ako neko nije naredio da se ovo nalazište namjerno uništi i devastira”.

Iz Uprave javnih radova kazali su da gradnja tog puta nije u njihovoj nadležnosti već Direkcije za saobraćaj. U Direkciji su “Vijestima” kazali da im je radno vrijeme do 13 časova i da pošaljemo pitanja “najbolje ujutru”. Izvođač radova na toj dionici je Crnagoraput (Štrabag).

KOSTI ŽIVOTINJA IZ LEDENOG DOBA

Na arheološkom lokalitetu Trlica, prije desetak godina pronađeni su fragmenti kostiju životinja iz ledenog doba.

Prema tvrdnjama arheologa, to nalazište jedno je od najstarijih na Balkanu i seže 1,7 miliona godina unazad.

Iako je registrovano prije nekoliko decenija, nalazište tek posljednjih godina privlači veću pažnju arheologa.

Zamjenik direktora sibirskog odjeljenja Instituta za arheologiju i etnografiju ruske Akademije nauka Mihail Vasiljevič Šunkov, još 2013. godine rekao je Vijestima - da je arheološki lokalitet Trlica jedan od najstarijih i najzanimljivijih za proučavanje početaka kvartarne faune na prostorima Jugoistočne Evrope. Tokom paleontoloških istraživanja 2001. godine, pronađeni su ostaci predačkih vrsta slonova i nosoroga koji su prije 700 hiljada godina živjeli na tom području. “To je fosilna pećina u kojoj su nataloženi sedimenti sa zubima i kostima kičmenjaka izumrlih predačkih vrsta današnjih životinja. Riječ je o predačkim vrstama slona, nosoroga, bizona, medvjeda, dviju vrsta konja, jelena, koze, kao i jedne predačke vrste džinovske ovce. U pećini su još pronađene predačke vrste hijene, vuka, nekih krupnih glodara kao što je bodljikavo prase, dabar i neke vrste sitnijih glodara. Sve te životinje na tom prostoru su življele prije 700 hiljada godina”, kazala je tada dr Vesna Dimitrijević, profesorica beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta.

 Dio uništenog nalazišta
Dio uništenog nalazištafoto: Breznica

Dimitrijević je istakla da je ta starost prilično dobro određena, jer je riječ o karakterističnoj fauni.

Mitrović: Prošle godine na sličan način uništili keltsko groblje

Slična situacija se desila i prošle godina kada su arheolozi radili na iskopavanju keltskog groblja i grobnica u Pljevaljskom polju koje je danas kop Rudnika, kada su od aprila do kraja maja arheolozi pronašli i iskopali kosti, predmete i nakit iz tog vremena i sve odnijeli za Podgoricu, a javnost i građani su i do danas uskraćeni za informacije i ne znaju šta je na tom lokalitetu pronađeno i u kojoj količini.

“Ne zna se ni vrijednost ni sudbima predmeta i nakita pronađenih u porodičnim i drugim keltskim grobnicama. Nedopustivo je da svi ćute na ovakve poteze neodgovornih pojedinaca. Ćuti Zavičajni muzej, ćuti Ministarstvo kulture pod čijim se patronatom desila i čuvena pljačka stećaka sa lokaliteta Marine šume i Mataruga kada su pod izgovorom restauracije, konzervacije i pravljenja lapidarijuma u cetinjskoj Biljardi otuđili stećke koji i danas leže bačeni u dvorištu Biljarde. Pitamo se dokle će se nadležni na ovakav, krajnje drzak i neodgovoran način odnositi prema kulturnom blagu koje pripada svim građanima Pljevalja”, kazao je Mitrović.

Bonus video: