NEMAJU PRAVO NA ŽALBU

Vučković mora da ide

Sudski savjet mora da otkloni nedostatke ukazane presudom Upravnog suda, a povodom izbora predsjednika Osnovnog suda u Kotoru

47560 pregleda 44 reakcija 16 komentar(a)
Najavili da će otkloniti nedostatke: Sa sjednice Sudskog savjeta (arhiva), Foto: Savo Prelević
Najavili da će otkloniti nedostatke: Sa sjednice Sudskog savjeta (arhiva), Foto: Savo Prelević

Sudski savjet najdalje do kraja mjeseca razmatraće presudu Upravnog suda prema kojoj je poništena njihova odluka da sudija Branko Vučković koristi treći, petogodišnji mandat na mjestu predsjednika Osnovnog suda u Kotoru.

U odgovoru Vijestima, najavili su da će “otkloniti povredu pravila postupka iz Zakona o upravnom postupku”...

To će biti potpuno nova pravna situacija za članove Sudskog savjeta, koji se do sada nijesu susretali u praksi da Upravni sud poništava njihove odluke oko načina izbora ili razrješenja sudija u crnogorskom pravosuđu.

Sudski savjet, kako je to predviđeno Zakonom o upravom sporu, biće obavezan da poštuje odluku Upravnog suda - što će značiti da će konkurs za izbor čelnika kotorskog suda vratiti do dijela postupka prije nego su donijeli odluku da Vučković ponovo bude predsjednik suda u Boki.

“Presuda Upravnog suda U.br.3656/19 od 19. 10. 2020. godine, koja je dostavljena Sudskom savjetu, biće razmatrana, te će Savjet u predviđenom roku shodno Zakonu o upravnom sporu otkloniti povredu pravila postupka iz Zakona o upravnom postupku, odnosno sačiniti obrazloženje rješenja kao zakonske pretpostavke za utvrđivanje činjeničnog stanja”, piše u odgovoru Sekretarijata Sudskog savjeta dostavljenog “Vijestima”.

Pred Upravnim sudom, kako saznaju “Vijesti”, to je bila jedina tužba pokrenuta zbog načina zakonitosti rada Sudskog savjeta tokom izbora ključnih ljudi u pravosuđu, koji godinama omogućavaju da predsjednica Vrhovnog suda Vesna Mednica, ali i brojni predsjednici sudova koriste po tri i više mandata, iako im zakon dozvoljava samo dva petogodišnja na rukovodećim pozicijama.

Bivši član Sudskog savjeta i funkcioner Demokrata Neven Gošović kazao je “Vijestima” da je donijetom presudom Upravnog suda poništena odluka Sudskog savjeta o izboru predsjednika Osnovnog suda u Kotoru i time se predmet izbora vraća u stanje u kojem se nalazio prije nego je donijeta odluka Sudskog savjeta.

“U ponovnom postupku Sudski savjet je obavezan da otkloni nedostatke na koje je ukazano presudom i da bez odlaganja, a najdalje u roku od 30 dana o dana prijema presude, donese novu zakonitu odluku. U izvršavanju ove presude Sudski savjet je vezan pravnim stanovištem Upravnog suda i ne može preduzeti radnju, koja bi bila protivna sadržini presude. Donijeta presuda se odnosi na konkretnu pravnu stvar i ne postoji mogućnost njene primjene na slične druge odluke Sudskog savjeta oko drugih rukovodećih izbora u pravosuđu”, ocijenio je Gošović.

Obrazložio je i da u skladu sa Zakonom upravnom sporu, ne postoji mogućnost podnošenja zahtjeva za preispitivanje konkretne odluke pred Vrhovnim sudom jer nije u pitanju pravosnažna odluka već je riječ o presudi kojom se poništava odluka Sudskog savjeta kako bi se vodio novi postupak i donosila nova odluka.

“Ovo ih obavezuje na izvršenje, a ne na mogućnost nekog novog preispitivanja”, naglasio je Gošović.

Sud radio po tužbi sudije Krstonijevića

U obrazloženju presude, Upravni sud naglašava da će tuženi - Sudski savjet, otkloniti nedostatke, na koje je ukazano presudom i to shodno članu 56 Zakona o upravnom sporu i donijeti zakonitu odluku.

Članom 56 navodi se da kada Upravni sud poništi akt protiv kojeg je bio pokrenut upravni spor, predmet se vraća u stanje u kojem se nalazio prije nego što je poništeni akt donesen, odnosno, poništena druga upravna aktivnost preduzeta...

U presudi Upravnog suda prihvaćena je tužba sudije iz Kotora Predraga Krstonijevića koji se prošlog ljeta prvi odvažio da podnese tužbu zbog odluke Sudskog savjeta da njegov kolega Vučković u odnosu na njega dobije prednost, iako mu je to bio treći, odnosno osmi mandat tokom tri i po decenije njegovog rada u kotorskom sudu...

U presudi Upravnog suda navedeno je da Vučković nema formalno-pravne uslove iz člana 42 Zakona o sudskom savjetu i sudijama budući da je nakon obnove crnogorske nezavisnoti dva puta biran na mjesto predsjednika suda u Kotoru.

Zbog načina izbora u pravosuđu, više puta je reagovala Evropska komisija, koja je u izvještajima navodila da su takvi načini i kršenje zakona nedopustivi.