Anđelić: Crna Gora posvećena socijalnom uključivanju i poboljšanju ekonomskog položaja Roma i Egipćana

Anđelić je objasnila da je Ministarstvo finansija, odnosno Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, ugovorno tijelo koje će zajedno sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava pratiti implementaciju tog projekta i da se sve aktivnosti sprovode kako je planirano i u skladu sa procedurama

4392 pregleda 2 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Sa konferencije, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Crna Gora posvećena je kreiranju i implementaciji politika za brže i potpuno socijalno uključivanje i poboljšanje ekonomskog položaja Roma i Egipćana, poručila je predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Tatjana Anđelić.

Taj Vladin resor i njemačka organizacija Help danas su na konferenciji za novinare predstavili projekat “Socijalno uključivanje Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki uz posredovanje saradnika za socijalnu inkluziju”.

Anđelić je objasnila da je Ministarstvo finansija, odnosno Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, ugovorno tijelo koje će zajedno sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava pratiti implementaciju tog projekta i da se sve aktivnosti sprovode kako je planirano i u skladu sa procedurama.

Ona je rekla da je projekat veoma značajan, prije svega za romsku i egipćansku populaciju u Crnoj Gori, ali i za sve koji su dio procesa njihove socijalne inkluzije.

„Vlada Crne Gore je posvećena kreiranju i implementaciji politika za brže i potpuno socijalno uključivanje, kao i poboljšanje ekonomskog položaja Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki”, naglasila je Anđelić.

Ona je navela da Strategija za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori za period od 2016. do ove godine, počiva na principima ravnopravnosti, zabrane diskriminacije i jednakih šansi.

Crna Gora je, kako je dodala Anđelić, potpisnica Poznanjske deklaracije, u kojoj su definisani ciljevi koji će doprinijeti nastavku integracije romske i egipćanske zajednice u državi.

„Obaveza svih nas je da implementiramo antidiskriminacione politike kroz poštovanje ljudskih prava svih građana i građanki. U isto vrijeme, neophodna je dobra koordinacija svih nadležnih institucija, naročito onih na lokalnom nivou”, poručila je Anđelić.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava objasnili su da se projekat odnosi na podršku socijalnoj inkluziji romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori kroz model saradnika za socijalnu inkluziju u oblastima zdravstva, zapošljavanja i socijalne zaštite.

„Aktivnosti će biti usmjerene na obučavanje lica za asistenete u socijalnoj inkluziji, i određeni broj njih će raditi projektno na godinu u zdravstvenim ustavnovama, područnim kancelarijama Zavoda za zapošljavanje i ustanovama socijalne zaštite”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se projekat sprovoditi u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Nikšiću, Pljevljima, Podgorici, Ulcinju i Tivtu.

Anđelić je navela da očekuje da se što više pripadnika i pripadnica romske i egipćanske zajednice prijavi za tu obuku, kao i da je veoma bitno da postoji adekvatna zastupljenost žena, odnosno da se Romkinje i Egipćanke obuče za asistentkinje u socijalnoj inkluziji.

Ona je podsjetila da su od septembra školske 2018/2019. godine, saradnici u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana u oblasti obrazovanja dio formalnog obrazovnog sistema, kao i da se iz budžeta školske 2019/2020 finansirao rad 21 saradnika u toj oblasti.

Kako se navodi, standardizovano je i zanimanje „Saradnik/ca u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana u zdravstvu“ i trenutno su u radnom odnosu, na budžetu države u okviru Doma zdravlja Podgorica zaposlene tri osobe.

„Kroz aktivnosti projekta će se dodatno obezbijediti uslovi za unapređenje poznavanja i sprovođenja antidiskriminacione politike od strane nadležnih institucija i službi, naročito na lokalnom nivou, kroz aktivnosti jačanja administrativnih kapaciteta, ali i koordinaciju, mentoring i umrežavanje socijalnih saradnika u inkluziji“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se projekat realizuje u okviru zajedničkog Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

“Projekat ukupne vrijednosti 500.382 eura je finansiran od strane EU, uz kontribuciju Vlade Crne Gore i njemačke organizacije Help”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: