Za Čarapićeve mašine potreban bolji vešeraj

Najveća zdravstvena ustanova ulaže i oko 65.000 eura za adaptaciju prostora u kojem se pere i pegla veš

10098 pregleda 36 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Mada je od trgovine mašina za pranje veša vrijednih gotovo 300.000 eura prošlo više od pola godine, Klinički centar Crne Gore (KCCG) odlučio je da renovira vešeraj, jer je uprava te ustanove sada shvatila da one ne mogu da rade u sadašnjem prostoru.

To se vidi iz obrazloženja KCCG za kraći rok za podnošenje ponuda za adaptaciju prostorija vešeraja.

“Prostorije vešeraja nikada od izgradnje Kliničkog centra Crne Gore nijesu adaptirane i rekonstruisane i kao takve su prilagođene mašinama koje su dotrajale i tehnološki prevaziđene. Kako bi se prostor prilagodio novim mašinama koje je neophodno što prije staviti u funkciju, predmetne radove je potrebno sprovesti u najkraćem mogućem roku”, navodi se u obrazloženju institucije na čijem je čelu Danijela Đurović Raonić.

Vrijednost tendera iznosi nepunih 65.000 eura, a ponude se mogu dostavljati do 20. novembra.

Tenderskom dokumentacijom traže se, između ostalog, građevinsko-zanatski radovi, instalerski radovi, radovi na klimatizaciji vešeraja...

Uprava za imovinu je 15. aprila donijela odluku o hitnoj nabavci opreme za kuhinju i vešeraj u KCCG, vrijednu 300.000 eura. Hitnost nabavke, koja je predviđala da u roku od deset dana bude sproveden kompletan postupak, obrazložena je u tom trenutku epidemiološkom situacijom u zemlji.

Međutim, dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a pokazuje da je odluka o raspisivanju tendera donijeta samo dan prije nego što je potpisan ugovor. Posao nabavke opreme za KCCG dobila je podgorička “Pro Horeca”.

Ova firma specijalizovana je za trgovinu na veliko električnim aparatima za domaćinstvo, a jedini vlasnik i izvršni direktor je Mirko Čarapić, sin nekadašnje vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić.

MANS je u maju objavio i da u odluci o pokretanju hitne nabavke opreme za kuhinju i vešeraj u KCCG, koju potpisuje direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović, osim pozivanja na situaciju sa novim koronavirusom, nema detaljnijeg obrazloženja zašto se tako vrijedna nabavka sprovodi po hitnom postupku. Nije navedeno ni koju vrstu opreme za kuhinju i vešeraj je tražio KCCG, niti kako je Uprava došla do cijene od 300.000 eura. U ugovoru, objavljenom na Portalu javnih nabavki, nije naveden precizan rok za isporuku kupljene opreme, već piše da će “Pro Horeca” robu “isporučivati sukcesivno, po potrebi i zahtjevu naručioca”.

Iz KCCG su tada odgovorili Televiziji Vijesti da su se početkom marta pokvarile tri mašine za pranje veša, dva parna kotla i dva kipera, bez mogućnosti popravke, jer se za tu opremu više ne proizvode rezervni djelovi zbog starosti. KCCG je početkom avgusta objavio tendersku dokumentaciju za nabavku usluga pranja, sušenja i peglanja veša, vrijednih 45.000 eura bez PDV-a, o čemu su “Vijesti” već izvještavale.

I tada se odlučilo za skraćenje roka, jer se u obrazloženju navodi da su mašine za pranje veša “još uvijek u kvaru, a kako se planira i rekonstrukcija prostora i nabavka nove opreme potrebno je pokrenuti novi postupak nabavke usluge pranja i peglanja veša”.

Ovaj posao dobila je tivatska firma “Polar Clean”, specijalizovana za pranje i hemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih proizvoda. Ova firma u vlasništu je izvršne direktorice Olivere Marković.

Na sajtu firme se navode adrese prostorija u Tivtu i Podgorici, u blizini KCCG. Vrijednost ugovora sa PDV-om je 54.450 eura. Realizacija ugovora vršiće se do utroška ugovorene vrijednosti.

Bonus video: