Sekretarijat za zaštitu imovine: Stopirajte komunalije, nema gradnje “Roaminga”

Vladin resor prethodno je odbio zahtjev Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva da se odloži rješenje, te odbacilo dokaze da se budući hotel gradi na parceli, koja je dijelom u opštnskom vlasništvu

5664 pregleda 1 komentar(a)
Idejno rješenje budućeg hotela
Idejno rješenje budućeg hotela

Opština Budva, odnosno Sekretarijat za zaštitu imovine, osporio je rješenje Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) koje je krajem jula, za vrijeme dok je gradom upravljao Nikola Divanović (DPS) dalo saglasnost na idejno rješenje budućeg devetospratnog luksuznog hotela sa pet zvjezdica, koji nikšićka kompanija “Roaming Montenegro“ namjerava da gradi na mjestu oronulog poslovnog centra preko puta hotela “Mogren“ naspram Staroga grada.

Sekretarijat na čijem je čelu Nikola Plamenac zatražio je od opštinske Službe za naplatu naknade za uređenje gradskog-građevinskog zemljišta da prekine postupak, koji je nišićka kompanija pokrenula za obračun komunalija, što je preduslov za prijavu i početak gradnje.

Vladin resor prethodno je odbio zahtjev Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva da se odloži rješenje, te odbacilo dokaze da se budući hotel gradi na parceli, koja je dijelom u opštnskom vlasništvu.

“Obavještavamo vas da je Sekretarijat za zaštitu imovine pokrenuo upravni spor protiv rješenja MORT-a, kojim je data saglasnost na idejno rješenje za izgradnju objekta na dijelu urbanističke parcele 1.17 u okviru Detaljnog urbanističkog plana “Budva centar“. Imajući u vidu da je Opština Budva vlasnik preostalog dijela urbanističke parcele, a da je članom 236 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata predviđeno da se ne može odobriti gradnja na dijelu urbanističke parcele jedino ako nedostajući dio parcele ne utiče na funkcionalnost i pristup objektu, obraćamo vam se ovim zahtjevom da iz okvira svoje nadležnosti zaštitite prava i interese Opštine u postupku koji se vodi pred vašom Službom“, navodi se u dopisu Sekretarijata za zaštitu imovine upućenom Službi za naplatu komunalija, u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Glavni gradski arhitekta je još u januaru, kada je tu funkciju obavljala Ana Samardžić, odbio da da saglasnost “Roaming Montenegru“, navodeći da budući hotel svojim izgledom i veličinom odudara od okolnog prostora.

“Svojom volumetrijom se nameće u prostoru, zaklanja vizure Staroga grada, te na neadekvatan način ‘parira’ Starom gradu u smislu gradskih repera. Nije skladan međuodnos objekta sa susjednim hotelom “Mogren“, kao ni sa hotelom “Avala“. Uočljiva je nesrazmjera u volumetriji kao i u vertikalnoj interpretaciji sa okolnim strukturama“, obrazložila je tada Samardžićeva. Sličnog mišljenja je bio i Vladan Stevović, koji ju je zamjenio na funkciji glavnog budvanskog arhitekte, koji je u junu takođe odbio da da saglasnost na idejno rješenje, uz obrazloženje da “budući hotel svojom oblikovnošću odudara od okruženja”.

Nikšićka kompanija je uložila žalbu MORT-u navodeći da je projektovani hotel u potpunosti ispratio smjernice zadate DUP “Budva centar“, te da se objekata svojim volumenom u potpunosti uklopio u prostor.

Resorno ministarstvo krajem jula prihvata žalbu nikšićke kompanije, poništava rješenje glavnog budvanskog arhitekte i daje saglasnost na izmijenjeno idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica.

Kako se navodi u idejnom rješenju, u koje su „Vijesti“ imale uvid, hotel „Roaming“ imaće bruto građevinsku površina od 5.782 kvadrata i spratnost 2Po +P+ 9 (dvije podrumske etaže, prizemlje i devet spratova).

Bonus video: