Ivanović: Nećemo dati krvotok sela za par kilometara asfalta

Vasilije Ivanović vlasnika imanja u Rečinama i jedna od onih koji su protiv gradnje mHE, saopštio je da je „došlo vrijeme da se stane na kraj uništavanju prirodnih potencijala i resursa“. On tvrdi „da je apsurdno da nekom pada na pamet da u XXI vijeku treba prodati rijeku za par kilometara asfalta“

6492 pregleda 197 reakcija 5 komentar(a)
Sa jednog od protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa jednog od protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Mještani i vlasnici imanja u Rečinama, sjutra će se izjašnjavati o tome da li da dozvole nastavak gradnje male hidroelektrane (mHE) na Rečinskoj rijeci (Skrbuša). Koncesiju za taj vodotok dobila je podgorička firma Hydro logistics. Dio mještana je 11. oktobra blokirao put ka mašinskom postrojenju, nakon čega je koncesionar odložio radove na 30 dana.

Izjašnjavanje Rečinanja o projektu, koji je za jedne „ubijanje rijeke i perspketive stanovništva tog kraja“, a za druge „šansa da se značjano poboljša seoska infrastruktura“, biće organizovano u maloj sali kolašinskog Centra za kulturu u 14 sati.

Vasilije Ivanović vlasnika imanja u Rečinama i jedna od onih koji su protiv gradnje mHE, saopštio je da je „došlo vrijeme da se stane na kraj uništavanju prirodnih potencijala i resursa“. On tvrdi „da je apsurdno da nekom pada na pamet da u XXI vijeku treba prodati rijeku za par kilometara asfalta“.

„Ne damo ni jednu kap, kamen ili grumen zemlje iz Rečina. Svjedočili smo godinama unazad uništavanju svakog potencijala i resursa, došlo je vrijeme da se stane na kraj tome. Svjesni smo kakvu su nam vrijednost, u svakom smislu, ostavili oni koji su živote položili braneći ovu zemlju i njene vrijednosti. Nećemo u XXI vijeku trgovati „krvotokom našeg sela“ za par kilometara asfalta. Time bi oslobodili obaveze i dužnosti one kojima plaćamo „paprene“ poreze i koji su davno bili dužni da nam asfaltiraju put“, piše u saopštenju Ivanovića.

On se osvrnuo i na tvrdnje svog komšije Ratka Pejića, koji je kazao da su mHE najmanje štetne po životnu sredinu od svih ostalih izvora električne energije iz obnovljivih izvora. Ivanović kaže da je Pejić da je time pokazao neznanje.

„Zapravo, svako ko poznaje tu materiju zna da je to suprotno od onoga što tvrdi komšija Pejić. Njegove tvrdnje, koje su, očigledno, razultat nečije direktive, vrijeđaju zdrav razum i dostojanstvo. Ubjeđuje nas da je dobro da prodamo dušu sela zbog interesa interesa pojedinaca. Mi znamo šta branimo i znamo da smo uvijek bilo na pravoj strani“- poručio je Ivanović.

On je najavio da će Pejić „snositi krivičnu odgvornost“ zbog tvrdnje „da su među protestantima i neki ljudi optuženi za krivična djela“.

Bonus video: