Carević polaže vijenac na spomen ploču u Budvi

Njeno uklanjanje nije inicirao ni DPS kada je upravljao gradom

11275 pregleda 151 reakcija 70 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Kabinet predsjednika Opštine Budva Marka Carevića obavijestio je da će sjutra položiti vijenac na spomen ploču na zidinama Staroga grada.

Kako je navedeno biće “položen vijenac i odata počast oslobodiocima Budve i palima za slobodu u I Svjetskom ratu povodom oslobođenja grada Budve 8. novembra 1918. godine”, navodi se u pozivu koji je dostavljen, osim medijima i predstavnicima političkih partija.

Spomen ploča na starogradskim bedemima posvećena “srpskim oslobodiocima Budve”.

Na tabli koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931. piše: "Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva".

Iznad tog natpisa uklesane su riječi Petra Petrovića Njegoša "Pokolenja, djela sude..."

Istorijska vjerodostojnost riječi, uklesanih odmah iznad venecijanskog lava koji tu stoji vjekovima, podijelila je političku i stručnu javnost u Budvi.

O spomen ploči se još ranije izjasnila Komisija za postavljanje spomen obilježja Ministarstva kulture, koja je konstatovala da ona nije istorisjki utemljena, ali po Zakonu Opština ima pravo da pokrene inicijativu za njeno uklanjanje.

Njeno uklanjanje nije inicirao ni DPS kada je upravljao gradom.

Rađenović: Ne odajem počast falsifikatu, tabla laže

Član budvanskog odbora GP URA i odbornik Blažo Rađenović odbio je poziv Carevićevog kabineta da sjutra prisustvuje polaganju vijenaca.

“Ja da odajem počast falsifikatu i da se poklanjam nestajanju Crne Gore 1918. Zar Budvu nijesu oslobađali muškarci iz okolnih plemena?

Stari grad Budve u svojoj višemilenijumskoj istoriji pamti bar deset velikih epoha: Feničane, Ilire, Rimljane, Vizantiju, Duklju, Zetu, Nemanjića državu, Tursku, Francusku, Austrougarsku, tri jugoslovenske i konačno crnogorsku državu. Danas i već oko 100 godina, na počasno mjesto, iznad glavnih vrata grada Budve, mermerna tabla saopštava da nas je oslobodila srpska vojska! Od koga? Ne piše. Kada? - 1918. Dakle, iste godine kada je Crna Gora nestala kao država. Kako smo se našli među državama pobjednicama ako nijesmo uspijeli ni Budvu da oslobodimo? Oslobodila nas je "hrabra srpska vojska". Šta su radili građani Budve dok se akcija oslobađanja odvijala, jesu li pomagali, gdje su bili muškarci iz okolnih plemena: Majini, Paštrovići, Grbljani, Brajići...? Da li u istorijskom arhivu Budve ima dokumenata koji registruju imena "hrabrih jedinica srpske vojske" koje su izvele "oslobađanje", je li bilo žrtava, ranjenih, popaljenih kuća? Tabla na vratima Budve laže. Naši ljudi oslobađali su i ginuli za Beograd i Zagreb, za Krit i Trst... i nigdje nijesu stavili tablu. Srbija nikada nije oslobađala Budvu. Tu tablu treba skinuti. U zaglavlju ploče posvećene "oslobodiocima" piše "Pokoljenja djela sude" dakle, ispunjeni su svi uslovi da se ovaj stih primijeni i na tablu na kojoj je ispisan, zato prenesite predsjedniku opštine da ovaj falsifikat ukloni a ne da mu se klanja i tim činom negira državu Crnu Goru“, saopštio je Rađenović “Vijestima”.

Bonus video: