Nakon pola vijeka škola u Dacićima dobija vodu

Direktor škole Haxhi Lajći (Hadžija Ljaić) kaže da je OŠ “Daciće“ već decenijama, usljed nedostatka vode, imala problem jer su djeca i nastavno osoblje vodu morali donositi od kuće

2908 pregleda 4 komentar(a)
Škola u Dacićima
Škola u Dacićima

Osnovna škola u Dacićima, jedina na albanskom jeziku u Rožajama, nakon pet decenija uskoro će dobiti vodu. Zahvaljujući donatorima, počelo je kopanje kanala za primarnu fazu i postavljanje cijevi dužine jednoga kilometra.

Direktor škole Haxhi Lajći (Hadžija Ljaić) kaže da je OŠ “Daciće“ već decenijama, usljed nedostatka vode, imala problem jer su djeca i nastavno osoblje vodu morali donositi od kuće.

Osim toga, nedostatak adekvatnog mokrog čvora, predstavlja poseban problem jer se i danas koristi vanjski i bezuslovni toalet ali, naglašava Ljaić, taj problem će biti riješen izgradnjom nove škole koja bi trebalo da bude završena u toku sljedeće godine, a finansiraće je Vlada Crne Gore.

Zahvaljujući ljudima dobre volje, rješavamo problem vodosnabdijevanja, kaže Ljaić, te se ovom prilikom zahvaljuje donatorima iz Minhena, među kojima je i Xheevdet Muriqi koji je i glavni inicijator akcije, a pridružili su mu se i Rexhep Nikči, Maxhun Smajli, Osman Ferizi i drugi predstavnici humanitarnih albanskih društava “Besa“, “Sali Ćekaj“, privatna biblioteka “Mark Krasnići” te ogranak “Demokratskog saveza Bavarije“.

Ljaić je kazao da će kapacitet vode biti dovoljan za ostale objekte na tom potezu, tako da ta investicija ima veliki implikativni efekat.

Bonus video: