Sindikat upozorio gradonačelnika Budve: Carević da zaštiti radnike Opštine od korone

Zaposleni navode da su kancelarije prepune prekomjerno zaposlenih radnika, te da “praktično dišu jedni drugima za vrat“, čime je opasnost od prenošenja virusa veoma visoka

14040 pregleda 45 reakcija 18 komentar(a)
Više od 400 zaposlenih u administraciji: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Više od 400 zaposlenih u administraciji: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Sindikat zaposlenih u Opštini Budva upozorio je gradonačelnika Marka Carevića da je neophodno preduzimanje mjera za suzbijanju širenja koronavirusa, kao i podizanja svijesti o značaju i potrebi unapređivanja kulture zaštite i zdravlja na radu.

Redakciji “Vijesti” je proteklih dana došlo nekoliko dopisa zaposlenih u lokalnoj administraciji u kojima se navodi da je stanje zabrinjavajuće, jer postoji veliki broj zaposlenih oporavljenih od virusa, ali i sve veći broj zaraženih radnika i to na nedjeljnom nivou.

Oni navode da su kancelarije prepune prekomjerno zaposlenih radnika, te da “praktično dišu jedni drugima za vrat“, čime je opasnost od prenošenja virusa veoma visoka.

Carević
Carevićfoto: Luka Zeković

Sindikat je detaljno Careviću predočio situaciju, očekujući da rukovodstvo Opštine reaguje.

“Svakodnevno smo na radnim mjestima svjedoci neograničenog kretanja stranaka, nepotrebnih okupljanja zaposlenih, neuslovnih kancelarija u odnosu na broj zaposlenih i potrebu rada sa strankama, neuslovnih higijenskih prostorija, nedovoljanog broja sredstava za ličnu zaštitu i sredstava za higijenu, nepoštovanja preporučene distance, nenošenja zaštitne maske, dolazaka na posao zaposlenih iz rizičnih grupa i zaposlenih sa respiratornim smetnjama, neprijavljivanja kontakata u slučaju obolijevanja, nepoštovanja samoizolacije… potpunog izostanka prilagođavanja procesa rada uslovima pandemije, nepostojanja jasnih procedura u slučaju obolijevanja među zaposlenima i njihovim članovima uže porodice”, navodi se dopisu Sindikata zaposleneih u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Oni upozoravaju na statistička pomjeranja Opštine u treću grupu zbog stope oboljelih na 100.000 stanovnika, te da “umrli nisu samo statistički broj, već osobe koje više nas lično poznaje“.

“Ustav Crne Gore, kao najviši pravni akt, ne samo da garantuje svakom pravo na rad, na pravične i humane uslove rada, pravo na ograničeno radno vrijeme i plaćeni odmor, već garantuje i pravo na zaštitu na radu. Nažalost, zaštita na radu i dalje ne dobija mjesto i ulogu koja joj pripada. Život i zdravlje radnika moraju biti u fokusu svih aktivnosti poslodavca, oni moraju imati prioritet u svakom trenutku, a mjere koje su usmjerene na očuvanje i zaštitu života i zdravlja moraju biti adekvatne, blagovremene i potpune. Negacija obolijevanja i neizvjesnog ishoda obolijevanja, ni na koji način ne doprinosi prevazilaženju trenutne zdravstvene situacije“, upozoravaju iz Sindikata.

Dodaju da odnos prema značaju pitanja zaštite i zdravlja na radu mora biti promijenjen od donosioca odluka, poslodavaca i samih zaposlenih.

“Stoga je obaveza svih nas da uradimo sve što je u našoj moći da, kroz dosljednu primjenu zakona i preduzimanje različitih mjera, rizike na radu eliminišemo ili umanjimo, odnosno svedemo na prihvatljiv nivo. U kreiranje mjera i nadzoru nad mjerama zaštite i zdravlja na radu potrebno je aktivno uključiti sindikate. Neadekvatna procjena rizika od strane poslodavca kao bumerang se vraća teškim, nekada i tragičnim posljedicama po život i zdralje zaposlenih i društva u cjelini“, zaključuje se u dopisu Sindikata.

Stiže dodatni kontingent testova u Dom zdravlja

Dom zdravlja Budva naručio je dodatni kontingent testova za otkrivanje infekcije koronavirusom, a juče ujutru testirani su hitni slučajevi i uzorci poslati na analizu u Podgoricu.

To je “Vijestima“ rečeno u Domu zdravlja, nakon što se nekoliko građana Budve žalilo da im je preksinoć rečeno da ne dolaze u kovid ambulantu jer nema testova.

U Domu zdravlja je “Vijestima” saopšteno da su tokom jučerašnjeg dana svi testirani i da je naručen i dodatni kontingent testova.

Dom zdravlja posjeduje i određeni broj brzih antigen testova koji se koriste za hitne slučajeve.

Zbog pogoršanja epidemiloške situcije u Budvi, koja se našla u crvenoj zoni po broju zarađenih stanovnika, veliki je pritisak na kovid ambulantu, gdje svakodnevno dolazi veliki broj građana da se testira.

Bonus video: