apelovali na mandatara

NVO Juventas: Razmotriti predstavljeni koncept Vlade

“Sa druge strane, izražavamo bojazan da će se nova filozofija organizacije upravljanja odraziti negativno na materijalna davanja, koja su i sada nedovoljna u iznosima i u stepenu pokrivenosti onih kojima su neophodna. U Crnoj Gori čak 32 odsto djece je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti”, navodi se u saopštenju

5466 pregleda 7 komentar(a)
NVO Juventas, Foto: PR Centar
NVO Juventas, Foto: PR Centar

Nevladina organizacija (NVO) Juventas apelovala je na mandatara Zdravka Krivokapića i poslanike u Skupštini da razmotre promjenu predstavljenog koncepta Vlade, sa osvrtom na adekvatno upravljanje resorima obrazovanja, kulture, nauke, mladih, sporta, socijalne zaštite i ljudskih prava.

Iz te NVO kazali su da radikalne promjene u načinu upravljanja moraju biti rezultat ozbiljne analize, “dok nas mandatar u snimljenoj poruci nije ubijedio da je takva analiza urađena”,

Kako su rekli, crnogorskoj javnosti predstavljeno je da će u narednom periodu oblast socijalnog staranja biti sastavni dio Ministarstva finansija, prenosi PR Centar.

Taj predlog, kako smatraju u Juventasu, može oslikavati nizak stepen upoznatosti sa tedencijama da se socijalno staranje reformiše u cilju holističkog pristupa, jačanja kvaliteta i bolje pokrivenosti uslugama, ne samo materijalnim davanjima.

“Sa druge strane, izražavamo bojazan da će se nova filozofija organizacije upravljanja odraziti negativno na materijalna davanja, koja su i sada nedovoljna u iznosima i u stepenu pokrivenosti onih kojima su neophodna. U Crnoj Gori čak 32 odsto djece je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti”, navodi se u saopštenju.

Iz Juventasa su dodali da zabrinjava spajanje četiri resora u jedan, jer se šalje poruka o njihovoj pojedinačnoj nedovoljnoj važnosti, ako se već pretpostavlja da svim tim oblastima, koji su do sada predstavljali gotovo četvrtinu resora u Vladi, može upravljati jedna osoba.

“Riječi su moćne alatke, i nazivi ministarstava jasno ukazuju na prioritete, odatle, kako su pojasnili, zabrinutost za poziciju politika vezanih za mlade, koji se ne pominju”, kazali su iz Juventasa.

Oni su rekli da se nadaju da se izmiještanje ljudskih prava iz nivao ministarstva, na nivo kancelarije ne želi poslati poruka o degradiranju te oblasti.

Iz Juventasa su kazali da su u predizbornoj kampanji svi politički akteri targetirali mlade kroz svoje političke programe i govorili o značaju stvaranja uslova za njihov razvoj i ostanak u zemlji

Ministarstvo za mlade je, kako su rekli, važan resor zemlje kojoj prijete veliki gubici mlade radne snage, uslijed staranja populacije i raseljavanja.

Očekuju, kako su rekli, da stubove svakog upravljanja čine i jednakost, ljudska prava, participacija zainteresovanih, kvalitet, donošenje odluka na bazi nauke, informacija i znajnja.

“Odvojenost crkve od države se podrazumijeva. Od mandatara, budućeg premijera, ali i svih nosioca buduće izvršne vlasti očekujemo da će sve naredne reforme biti predmet javne rasprave, a da će njihovi predlozi biti praćeni sa značajno detaljnijim objašnjenjima”, poručili su iz Juventasa.

Preporučujemo za Vas