Zatvaranje ne odlaže provjere znanja u školi

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da za sada postoje uslovi da se ispitivanja organizuju u ustanovama

23182 pregleda 263 reakcija 5 komentar(a)
Škole od ponedjeljka zatvorene: ispred Gimnazije “Slobodan Škerović”, Foto: Luka Zeković
Škole od ponedjeljka zatvorene: ispred Gimnazije “Slobodan Škerović”, Foto: Luka Zeković

To što su na preporuku Instituta za javno zdravlje škole na teritoriji nekoliko opština od ponedjeljka zatvorene, ne odlaže provjere znanja u ustanovama, potvrđeno je “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

Prema ranijem uputstvu IJZ, đaci do šestog razreda osnovne škole i prvog srednje nastavu su pohađalii u ustanovama, a ostali preko interneta.

Ranije je predviđeno i da se provjere znanja, za đake koji nastavu prate onlajn, vrše isključivo u školama. Provjere znanja u većini škola u Crnoj Gori predviđene su za naredne dvije sedmice, a u srijedu je saopšteno da se od ponedjeljka, zbog visokog broja oboljelih na 100.000 stanovnika, škole zatvaraju u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju.

Iz Ministarstva poručuju da zasada postoje uslovi da se ispitivanja organizuju u školama, ali da će pratitit situaciju i na vrijeme reagovati.

“Naravno da je funkcionisanje obrazovanja u ‘crvenim’ opštinama isplanirano zajedno sa IJZ. Suština je da je, naravno u dogovoru sa IJZ, planirana, kako smo i najavili na početku godine, provjera znanja u školi, ali samo uz poštovanje mjera IJZ. Da se ne mogu ispoštovati, ispitivanja se ni ne bi organizovala na taj način. Ovo zato što je izuzetno važno da se stekne što je moguće objektivniji uvid u rad u prvom tromjesečju. Dakle, u dijelu ispitivanja nema nikakvih promjena niti iznenađenja u odnosu na ono što smo od početka saopštavali javnosti, ali naravno, sve navedeno će se pratiti, i ako bude bilo potrebe za izmjenama, one će se uvesti”, odgovorili su “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

Kad su u pitanju konsultacije, namijenjene đacima koji nastavu pohađaju onlajn, one će, kažu iz prosvjetnog resora, u “crvenim” opštinama biti organizovane “samo po potrebi”.

“Odnosno biće organizovane fleksibilnije, u skladu sa situacijom i preporukama IJZ, a samim tim bez bojazni da mogu predstavljati problem”, kazali su iz Ministarstva.

Dodali su i da ustanove obrazovanja odraslih i auto škole nastavljaju sa radom, uz strogo poštovanje epidemioloških mjera.

Zatvaraju se fitnes centri, teretane, igraonice

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti odlučilo je da zabrani rad teretana, fitnes centara, sportskih sala (balona) za rekreaciju i dječjih igraonica u opštinama u kojima je broj novozaraženih tokom prethodnih 14 dana 800 i više na 100.000 stanovnika.

Riječ je o opštinama iz grupe tri, koja podrazumijeva i zabranu rada ugostiteljskih objekata i okupljanje u stanovima i kućama osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, ali i zatvranje škola, odnosno prelazak na onlajn nastavu. U grupi tri zasada su Podgorica, Cetinje, Budva i Ulcinj, u kojima od danas počinju da važe ove restriktivne mjere.

NKT je preporučilo Vladi da razmotri mogućnost povećanja iznosa subvencija za zaposlene u djelatnostima koje su pogođene restrikcijama, a lokalnim samoupravama dodatne olakšice.

Iz Vlade je saopšteno da je naglo povećano širenje virusa, prema jasnim stavovima struke, moguće zaustaviti samo restriktivnim mjerama.

“Takve mjere su, kao što smo vidjeli, dale rezultate u Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Pljevljima”.

Iz NKT-a su podsjetili da je nošenje zaštitnih maski obavezno na otvorenom i u zatvorenom na cijeloj teritoriji države, uključujući i djecu stariju od pet godina, kao i da je svako privredno društvo i preduzetnik koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri i slično), uključujući i zelene pijace, obavezno da odredi jedno ili više lica odgovorna da kontrolišu da li građani/korisnici usluga prilikom ulaska u ove objekte nose zaštitne maske i u objektima poštuju mjeru minimalne međusobne fizičke udaljenosti.

IJZ i privatne laboratorije otkrile su juče 546 slučajeva novog koronavirusa među 1.449 analiziranih uzoraka. Iz Podgorice je najviše novozaraženih - 287. Prijavljen je oporavak 179 pacijenata, a na bolničkom liječenju juče je bilo 271 pacijenat.

Protest ugostitelja: Mi ne zadajemo posla zdravstvenim radnicima

Više stotina ugostitelja i zaposlenih u ugostiteljstvu protestovali su juče na Trgu nezavisnosti u centru Podgorice zbog ranije najave Instituta za javno zdravlje (IJZ) da se od petka u ponoć zatvaraju ugostiteljski objekti u glavnom gradu, Budvi, Ulcinju i na Cetinju.

Skup je počeo aplauzom za zdravstvene radnike, nakon čega je predstavnik Udruženja ugostitelja Crne Gore Nikola Buzdovan kazao da nisu ugostitelji ti koji zdravstvenim radnicima prave posao, nego da su oni njihovi saveznici.

“Držimo se, barem svi članovi našeg udruženja, svih mjera, mi ponajmanje zadajemo posla medicinskim radnicima”, rekao je Buzdovan.

Kako je na skupu bilo više učesnika nego što je to dopušteno važećim mjerama, ukazao je da svi na Trgu nezavinosti u Podgorici drže distancu i da nose maske.

“Ugostiteljstvo je sastavni dio svakog sistema države i za nas je neprihvatljivo da na ovaj način budemo zatvoreni. Nijedan privredni subjekat ne može Novu godinu dočekati ako samo nas zatvorite. Zatvaranje ugostiteljstva je Sizifov posao. Imali smo zatvorenu Budvu, svi su išli u Tivat. Budva ekonomski propada, Tivat se zarazio. Radimo posao bez efekta”, rekao je on.

Dodao je da su ugostitelji spremni da poštuju sve “racionalne i mjere koje će imati efekta”.

“Ali ovaj predlog nije racionalan, zarazićemo ostale opštine”, rekao je Buzdovan.

Kazao je i da će ugostitelji podržati i zatvaranje svih uslužnih djelatnosti i na 14 i 21 dan – uz podršku i subvencije države, ali da ne podržavaju mjeru prema kojoj je plan zatvaranje samo ugostiteljskih objekata.

“Taj posao je uzaludan i tako se neće suzbiti epidemija”, poručio je on. Tonći Francesković iz Udruženja ugostitelja iz Tivta rekao je da “ugostitelji nisu neprijatelji društva, države i NKT-a”, i da Vlada i NKT odluke ne treba da donose sami, već u dogovoru sa ugostiteljima.

“Ovu situaciju treba da prevaziđemo zajedno. Da bi se donijela mjera da se nešto zatvori, treba pomoći taj broj ljudi, broj zaposlenih, kako i na koji način da prevaziđu krizu i izdrže teško vrijeme koje dolazi, nemaština je tek na pomolu”, rekao je on.

Predstavnik ugostitelja iz Nikšića, Ratko Janjić, poručio je NKT-u da više ne žele da šalju saopštenja i da izlaze na proteste.

“Mi želimo da radimo, da radom doprinesemo boljoj atmosferi i zdravstva i ekonomiji i finansijama u Crnoj Gori”, rekao je Janjić.

Kazao je i da su i njegov objekat ovih dana posjetile inspekcije, ali da inspektori nisu našli nikakve nepravilnosti. Dodaje i da, koliko je njemu poznato, niko u Nikšiću nije kažnjen prethodnih dana zbog kršenja mjera. “Shvatili smo ozbiljnost situacije, bolje je biti ozbiljan u svom poslovanju i nastaviti raditi kakve god da su mjere, ali moramo prihvatiti ozbiljnost trenutka”, rekao je Janjić.

Situacija je dodatno složena za ugostitelje iz Ulcinja, gdje su objekti otvoreni u ponedjeljak, a zatvoreni ponovo sinoć.

“Mi smo u jako lošoj situaciji. Ljudi su radili nabavke za dvije nedjelje, kupovali sirovine, namirnice... Ako se poštuje semafor, ne može se desiti da se u ponedjeljak otvaramo, a u petak zatvaramo”, rekao je Hamid Gorana iz tog grada.

I beranski ugostitelji su podržali kolege.

Ove godine bez Pazara

Podgorički praznični pazar neće biti održan ove godine, saopštio je juče gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Kako je u Crnoj Gori broj aktivnih slučajeva preko 6.000, odnosno jedan odsto populacije, prema riječima Vukovića, u narednih nekoliko dana moguće je da se desi popunjavanje kapaciteta, te “da ćemo potencijalno dovesti u situaciju naše zdravstvene radnike da biraju koga će da liječe”.

“Dakle, krajnje je vrijeme za razum, dovoljno su muke prošli i imali u prethodnom periodu, i oni i svi mi, i vrijeme je da položimo još jedan ispit kao društvena zajednica, a mi to možemo, to smo već jednom i dokazali i prije nego drugi, i bolje od ostalih, tako da je sve na nama”, rekao je Vuković, uz apel ugostiteljima i drugim strukturama u društvu “da je krajnje vrijeme za ozbiljnost i za solidarnost”.

“Ako budemo onakvi kakvi smo bili unazad pola godine, ja nemam dilemu da ćemo već do kraja 2020. godine prepoznati svjetlo na kraju ovog dugog tunela”, rekao je on.

Bjelopoljska bolnica proširuje kapacitete za još 18 kreveta

Na internom odjeljenju bjelopoljske Opšte bolnice naredne nedjelje će biti urađena podstanica za potrebe kovid pacijenata sa proširenjem od 18 kreveta. Kapacitet od ukupno 58 kreveta zasada je dovoljan, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

“Na liječenju se nalaze 42 pacijenta, 4 na neinvanzivnoj venitlaciji a jedan na respiratoru. Svi pacijenti su srednje teškog stanja”, kazala je direktorica bolnice Biserka Bulatović.

U posljednjih 15 dana u toj opštini je u prosjeku umirala po jedna osoba na dan. Juče je registrovano 45 novožaraženih, pa je trenutno 431 aktivnih, 775 je oporavljenih, dok su 44 osobe preminule.

Vrtići, zasada, rade bez promjena

Vrtići u “crvenim” opštinama nastavljaju da rade.

“Kada govorimo o vrtićima, oni funkconišu po potpuno drugačijim principima od škola. Prije svega nijesu obavezni, zatim u vrtiće dolazi oko 20 odsto upisane djece, tako da oni upravo zbog svega navedenog i zbog roditelja kojima su neophodni, zasad rade. Nije isključeno da će biti promjena i u njihovom režimu funkcionisanja, a ako i kad se to desi, javnost će biti obaviještena”, kazali su “Vijestima” iz resora prosvjete.

Bonus video: