"Nasrtaji na istorijska znamenja su nastavak negiranja identitetskih vrijednosti crnogorskog društva"

"Sve učestaliji primjeri devastiranja naših kulturno-istorijskih znamenja u prethodnim danima, od spomen biste Moše Pijade u Podgorici, spomenika palim borcima na Savini do najnovijeg nepočinstva u vidu skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca u porti Manastira Gornji Brčeli, nažalost, samo su nastavak nipodaštavanja i negiranja istinskih tekovina Crne Gore i njenog istorijskog i kulturnog nasljeđa"

4771 pregleda 14 komentar(a)
Ministarstvo kulture, Foto: Ministarstvo kulture
Ministarstvo kulture, Foto: Ministarstvo kulture

Nasrtaji na istorijska znamenja su nastavak negiranja identitetskih vrijednosti crnogorskog društva, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture.

"Sve učestaliji primjeri devastiranja naših kulturno-istorijskih znamenja u prethodnim danima, od spomen biste Moše Pijade u Podgorici, spomenika palim borcima na Savini do najnovijeg nepočinstva u vidu skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca u porti Manastira Gornji Brčeli, nažalost, samo su nastavak nipodaštavanja i negiranja istinskih tekovina Crne Gore i njenog istorijskog i kulturnog nasljeđa", ističe se u saopštenju Ministarstva kulture.

Iz tog Vladinog resora su dodali da umjesto da princip zaštite i očuvanja svih segmenata naše baštine bude bespogovoran imperativ svakom građaninu Crne Gore, gotovo svakodnevno svjedočimo vandalizmima nad našim istorijskim i kulturnim simbolima.

"Koji za cilj imaju samo jedno - da ospore i satru sve vrijednosti na kojima počiva savremeno crnogorsko društvo. Jer, skrnavljenje spomen obilježja svijetle antifašističke tradicije Crne Gore jednako koliko i devastacija grobnice crnogorskog vladike nedvosmisleni su nasrtaji na crnogorski državni identitet", navodi se u saopštenju resora na čijem je čelu Aleksandar Bogdanović.

Ministarstvo kulture je poručilo i da "najoštrije osuđuje najnovije primjere skrnavljenja spomenika antifašizma i naše sakralne baštine, a u domenu svojih nadležnosti, kao i do sada, preduzima sve neophodne radnje kako bi na adekvatan način jednako zaštitili i očuvali svaki segment crnogorskog kulturnog i istorijskog nasljeđa".

Bonus video: