"Sa ovih prostora je bilo 1.100 dobrovoljaca, donijeli nam zavjet za budućnost"

Carević položio vijenac na spomen ploču “srpskim oslobodiocima Budve”, došlo i do incidenta

Sveštenici MCP davali pomen stradalima 

59663 pregleda 5058 reakcija 260 komentar(a)
Carević položio vijenac, Foto: Vuk Lajović
Carević položio vijenac, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.11.2020. 13:54h

Gradonačelnik Budve Marko Carević položio je vijenac na spomen ploču na zidinama Staroga grada.

Spomen ploča na starogradskim bedemima posvećena “srpskim oslobodiocima Budve”.

Na tabli koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931. piše: "Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva".

Iznad tog natpisa uklesane su riječi Petra Petrovića Njegoša "Pokolenja, djela sude..."

foto: Vuk Lajović

I dok su sveštenici Mitropoliji crnogorsko-primorske davali pomen stradalima u Prvom svjetskom ratu, dogodio se incident.

Mještanka Darinka Daja Ljubiša protestovala je smatrajući da je riječ o lažnim istorijskim podacima.

Nastalo je komešanje, uslijedile su i teške riječi. Sveštenici su nastavili sa pomenom a okupljeni su Ljubišu izveli iz mase.

 
 

“Okupili smo se da još jednom odamo počast našim herojima koji su upisani zlatnim slovima u istoriju srpskig naroda i grada Budve. Oni su pred mnogobrojnim i mnogo snažnijim neprijateljem hrabro ustali u odbranu svoga naroda i svoje Budve. Sa ovih prostora je bilo 1.100 dobrovoljaca i mi smo na njih ponosni. Zajedno sa svim narodima sa prostora Balkana, na Mitrovdan izvojevali su pobjedu i pobjedonosno umarširali u ovaj grad i donijeli nama zavjet za budućnost”, kazao je Carević.

 

Pozvao je sve da prihvate ove istorijske činjenice.

“Da nas uvažavaju, kao što mi njih uvažavamo. Jer sve drugačije nas dijeli, a dovoljno smo izdijeljeni ovih decenija”, kazao je Carević.

Pomenu je prisustvovalo više desetina ljudi.

Ivanović: Neistina je da je srpska vojska oslobodila Budvu

Liderka Crnogorske i odbornica u budvanskom parlamentu Anđela Ivanović poručila je da je neistina da je srpska vojska oslobodila Budvu.

Ivanović
Ivanovićfoto: Luka Zeković

"Kao i sve istine srpskog propagandno-militantnog tima od Garašanina do danas, takva im je istina da su Srbi oslobodili Budvu. Istina je da je ona već bila oslobođena, a da su izmoreni soldati poslije kupanja u crnogorskom moru i Budvu i čitavu Crnu Goru pokušali da oslobode od Crnogoraca. Taman će ovi poslije proći kao oni prije. Nestaće u svojim manipulacijama i neistinama", kazala je Ivanović za "Vijesti".

Uklonjen transparent "Nikad više 1918."

Uoči današnjeg svečanog polaganja vijenca, na starogradskim bedemima osvanuo je transparent “ Nikad više 1918.”, koji je odmah uklonjen.

foto: Vuk Lajović
Preporučujemo za Vas