ASP: Potencira se višak, a broj zaposlenih u Vukovićevoj službi raste

"Vuković je protekle sedmice bio u žiži javnosti zbog izjave da se u državnim organima ne može zaposliti niko ko nije lojalan državi Crnoj Gori. Nije poznato kako se utvrđuje lojalnost državi Crnoj Gori, ali je poznato jeste da Zakon o državnim službenicima i namještenicima, Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o radu, ne predviđaju lojalnost državi Crnoj Gori kao uslov za zaposlenja", kazali su iz NVO ASP

9734 pregleda 12 komentar(a)
Vuković, Foto: Boris Pejović
Vuković, Foto: Boris Pejović

Iako se u javnosti uporno potencira višak zaposlenih u državnoj i lokalnim administracijama, u Glavnom gradu je, od početka ove godine do septembra, ukupan broj zaposlenih uvećan za oko tridesetak, pa je bilo najmanje 3.124 zaposlenih. Stvarna brojka je i veća, jer podaci ne obuhvataju angažovanja po ugovorima o privremenim poslovima i ugovorima o djelu, što su često skrivena, a nezakonita zaposlenja, koje su vladajuće strukture proteklih godina razvile do ogromnih razmjera. kazali su iz NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

Kako su naveli, u 23 organa i osam ustanova Glavnog grada, u kojima se uglavnom obavljaju poslovi administracije, početkom septembra je bilo najmanje 950 zaposlenih, dok je u 12 lokalnih preduzeća, koja su zadužena za razvoj grada i pružanje usluga građanima, bilo je zaposleno najmanje 2.174 radnika.

"Znači da lokalni administrativci čine čak oko 45 odsto od ukupno zaposlenih, dok ostatak otpada na radnike, koji kroz lokalne djelatnosti treba da pruže usluge građanima Podgorice (vodovodne usluge, komunalne usluge, tržnice, čistoća, otpad...)", kazali su iz NVO ASP.

Prema njihovim podacima, posmatrano pojedinačno po organima Glavnog grada, najveći broj uposlenih je u Službi za zajedničke poslove – 121, zatim u Službi zaštite i spašavanja – 108, pa Sekretarijatu za lokalnu samoupravu – 65, te Komunalnoj policiji - 61 zaposleni.

"Inače, u Službi zaštite i spašavanja je zabilježeno najveće uvećanje broja zaposlenih od početka godine – sa 92 na 108, a u Službi za zajedničke poslove uvećanje je sa 117 na 121. Početkom godine je u Službi podgoričkog gradonačelnika bilo 35 zaposlenih, a do septembra je taj broj uvećan na 38, što praktično odgovara broju uposlenih u Generalnom sekretarijatu Vlade, kao organu centralne vlasti. Naime, platne liste Generalnog sekretarijata za ovaj septembar pokazuju da je tamo 37 zaposlenih, ne računajući odlazećeg premijera i potpredsjednike", navodi se u saopštenju ove NVO.

U odnosu na lokalna preduzeća, kažu iz NVO ASP, najviše zaposlenih je u Vodovodu – 584, pa u Čistoći – 482, dok je u svim ostalim preduzećima između 50 i 160 uposlenih.

"Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković protekle sedmice je bio u žiži javnosti zbog izjave da se u državnim organima ne može zaposliti niko ko nije lojalan državi Crnoj Gori. Nije poznato kako se utvrđuje lojalnost državi Crnoj Gori. Ono što je poznato jeste da Zakon o državnim službenicima i namještenicima i Zakon o lokalnoj samoupravi, na osnovu kojih se provode zapošljavanja u državnoj i lokalnoj administraciji, ali ni Zakon o radu, ne predviđaju lojalnost državi Crnoj Gori kao uslov za zaposlenja", dodaju iz NVO ASP.

Oni ističu da je Glavni grad od 30. avgusta ove godine, kada su održani parlamentarni izbori, objavio oglase za 33 zaposlenja, od čega 18 za rad na neodređeno, a 15 za rad na određeno vrijeme

Bonus video: