Protest mještana Kraljskih Bara: Ohrabrujuće što je Mitrović promijenio mišljenje oko mHE

"Naši proptesti se neće zaustaviti sve dok se ne raskine koncesioni ugovori", rekao je predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Milovan Labović

15417 pregleda 4 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Poništenje koncesionih ugovora i dozvola za male hidroeletrane (mHE) na vodotocima u Kraljskim Barama je "šansa za novu Vladu da dokaže da će poštovati zakon", poručili su mještani tog sela sa protestnog okupljanja pored Čestogaza.

Na tom i vodotocima Crnja i Ljubaštica mHE je namjeravala da gradi podgorička firma "Dekar".

Prije skoro četiri mjeseca, mještani su jednistveno, spriječili nastavak radova, a od tada traju i danonoćne straže i protestna okupljanja jednom sedmično.

Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Milovan Labović, kazao je da je ohrabrujuće što je kandidat za ministra ekologije Ratko Mitrović kazao da je promijenio mišljenje oko mHE.

Mitrović je projektant sve tri mHE u Kraljskim Barama, a "Vijestima" je rekao da "da takav model proizvodnje električne energije danas smatra neprihvatljivim".

Labović očekuje od budućeg ministra ekologije da dođe u Kraljske Bare i da mještanima pruži podršku.

"Naši proptesti se neće zaustaviti sve dok se ne raskine koncesioni ugovori. Na Čestogazu je napravljena čista krađa. Krade se javno dobro, uzurpirana je privatna imovina, na terenu su „predimenzioniran“ cijevi. Ovo je prava šansa za novu Vladu da dokaže da će se stavri raditi u okviru zakona, pošto je činjenica da je više puta prekšen vazano za ove projekte...", rekao je Labović.

Prema riječima Zorana Mićovića, "nema cijene po kojoj bi mještani Kraljskih Bara prodali svoju budućnost i svoje vode".

On je rekao da je obaveza lokalne uprave da unaprijedi putnu infrastrukturu i stvori uslove za život ljudi na tom području.

"Nadamo se da se nova vlast neće oglušiti o naše zahtjeve i našu pravednu borbu. Otpočeli smo ovu borbu prije skoro četiri mjeseca , kad nijesmo znali ko će pobijediti na izborima. Predstavnici bivše vlasti pokušali su da kupe vrijeme pred izbore praznim obećanjima", rekao je on.

Vladmir Novović je još jednom podsjetio na višemjesečno ćutanje nadležnih institucija na zahtjeve mještana Kraljskih Bara.

"Niko nam još nije odgovorio na zahtjeve koje smo poslali niti preuzeo odgovornost. Niko se od nadležnih nije oglasio da kaže da je ovo što radimo dobro ili nije dobro, da smo u pravu ili da nijesmo. Mještani Kraljskih Bara i ostalih sela, koji imaju slučne probleme sa projektima kojima se devastira prostor, poručuju da nikave ucjene i uslovljavanja od koncesionara neće trpjeti. Budućnost ovog kraja za par stotina metara asfalta nećemo dati. Cijevi neka uzmu i ponesu, jer su samo one njihove, i neka saniraju ogromnu štetu koju su napravili", poručio je Novović koncesionaru.

Povezani članci

08. Novembar 2020.

Mitrović: Završio sam s mHE prije deceniju

Bonus video: