Anima: Zagovornici izjednačavanja fašista i antifašista zalažu se za novi rat u Evropi i Crnoj Gori

"Upozoravamo da ne smije biti ugrožavanja sekularizma i glorifikacije ratnih zločina i zločinaca u Crnoj Gori"

3948 pregleda 43 reakcija 6 komentar(a)
9. novembar - Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, Foto: Screenshot/Youtube
9. novembar - Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, Foto: Screenshot/Youtube

Upozoravamo da ne smije biti relativizacije zločina iz prošlosti, ni izjednačavanja fašista i antifašista jer zagovornici ovakve politike zalažu se za novi rat u Evropi kao i u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz nevladine organizacije Anima.

"Upozoravamo da ne smije biti ugrožavanja sekularizma i glorifikacije ratnih zločina i zločinaca u Crnoj Gori. Ne smije biti politika koje produbljuju postojeće podjele u Crnoj Gori. Upozoravamo da ne smije biti politike čija pravila su uspostavljena u vrijeme kada žene nisu imale pristup političkim institucijama. Ne smije biti diskriminacije po rasnoj, etničkoj, nacionalnoj, rodnoj i ideološkoj osnovi. Politika mora da se mijenja polazeći prije svega od ženske perspektive, solidarnosti i stvaranja mira. Obilježavamo ovaj datum jer nas na to obavezuju antifašističke vrijednosti koje afirmišemo", navodi se u saopštenju Anime.

Oni su poručili da upozoravaju crnogorsku javnost da jedino te vrijednosti vode slobodi i razvoju društva.

"9. novembar - Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se u čast sjećanja na Kristalnu noć 1938. godine kada se širom Njemačke desio progon jevrejskih građana i građanki, više od 90 Јеvrеја је ubijeno а око 30000 је deportovano u koncentracione logore i tako je počelo u Njemačkoj proganjanje i istrbljenje ne samo Jevreja nego i tzv. "neprijatelja njemačke države" homoseksualaca, kriminalaca i "asocijalnih" ljudi, članova raznih religijskih zajednica, ljudi s mentalnim tegobama, političkih ‘prijestupnika’ poput komunista i socijalista, španskih republikanskih izbjeglica te manjina poput Roma i Sinta i ostalih. Tako je započeo Holokaust. Ovaj datum danas upozorava na sve vidljivije znake fašizma u Crnoj Gori", piše u saopštenju Anime.

Bonus video: